Ekonomi

SGK, Milyarlarca Lirayı Bulan 'Özel Ödemeler' Yapıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), farklı isimlerde milyarlarca lirayı bulan ödemeler yapıyor. Çoğu vatandaşın haberdar olmadığı bu ödemeler, alınmayınca yanıyor.

İşte SGK’nın o ödemeleri:

YAŞLILIK AYLIĞI

Sosyal güvencesi olmayan ve bakıma muhtaç yaşlılara devlet, her 3 ayda bir yaşlılık maaşı veriyor. 423 TL’nin altında geliri olan yaşlılar, defterdarlık veya mal müdürlüklerinden başvuru evrakı alıyor sonra da kaymakamlıklara başvuruyor.

YOLLUK ÖDEMESİ

Kişinin tıbbi (organ nakli, kanser tedavisi, acil gibi haller) ve zorunlu nedenlerle yerleşim yeri dışında başka bir hastaneye sevk edilmesi durumunda, SGK yolluk ödemesi veriyor.

EMEKLİ OLAMAYANLARA ÖDEME YAPILIYOR

Emeklilik için gerekli primi tamamlayamayan bazı sigortalılar, ödedikleri primleri SGK’dan geri alabiliyor. Bunun için SGK’ya dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor.

CENAZE ÖDEMESİ

Ölen kişi adına 360 günlük sigorta primi yatırılmışsa 5 yıl içinde başvuru yapan yakınları 531 lira cenaze yardımı alır. Bir dilekçeyle sosyal güvenlik merkezlerine başvurmak yeterli.

DOĞUM İZNİ PARASI

112 gün izin kullanan sigortalı anneler, çalışmadıkları sürenin parasını alabiliyor. Asgari ücretli bir annenin alacağı para 4 bin 425 TL.

EMZİRME PARASI

SGK, anneye, anne sigortalı değilse babaya her doğumda 133 lira ödüyor. Bunun için SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvuru yapılabilir.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA