Ekonomi

SGK'ya Fazla Ödemiş Olduğunuz Primleri Geri Alabileceksiniz

Soyal güvenlik sistemleri; vatadaşlar gündelik veya çalışma hayatlarıda karşılarına çıkacak herhangi bir sorunla uğraşmamaları amacı ile kurulmuştur. Ancak söz konusu en çok sorun yaşanan konu ise prim ödemeleri olarak karşımıza çıkmaktadır. SGK’ya ödediğiniz fazla primleri ise hakkınız olarak geri alabilmektesiniz. Nasıl mı? İşte detayları sizler için derledik.

Prim sistemlerinde sigortalı vatandaşların ücretlerine göre belli oranlara göre primler ödenmekte ve primler SGK sistemi içerisinde gelir oluşturmakta. Prim tutarları belirlendiği süreçte sigortalı vatandaşın belli bir miktara kadar olan ücretini kapsar. O belirlenen ücretin üzerinde kesim yapılan ücrete ise prim esas kazanç denilmektedir.

Prime esas kazanç kanunda sınırlanmış şekilde yer almaktadır. Birçok vatandaş yüksek ücret alsa bile prime esas kazanç miktarı kanunda belirlenmiş olan üst sınırı aşamaz.

Prime esas kazanç miktarları sınırlandırıldığı gibi ödemesi yapılacak primlerde sınırlandırılmış olarak yer almaktadır. Yapılan işlemler ise yüksek ücret alan kişilerin primlerinin tavanına göre hesaplama yapılmaktadır. Gerlirin tavanı aşmış kısmı dikkate alınmaktan ziyade tavan üzerinden hesaplamaları yapılarak SGK’ya primlerin ödenmesi şart konulmuştur.

Ancak bir vatandaş fazla ücret alması durumında tavanı aşabileceği gibi fazla iş yapması durumunda da tavanı aşacaktır. SGK birden fazla iş yerinde çalışma durumuna engel koymaktadır. Vatandaşlarda bu duruma göre her bir işten ayrı ayrı sigortalı olarak açıklanacaktır. Söz konusu bildirimlere göre her bir iş yerinden farklı farklı olarak SGK’ya prim ödemesi yapılacaktır.

Vatandaşın adına ödenen primlerin toplamı ise prime esas kazanç üst sınıra göre belirlenen prim üst sınırı aşıp aşmadığına göre ödeme zamanlarında kontrol sağlanacaktır. Çoğu zaman kişi adına yıllarca tavanı aşan ödemeler yapılamta ve ödemesi yapılan miktarlar o şekilde kalmaktadır. Ancak sigortalıların aynı sigortalı bulunduğu durumlarda birçok iş yerinde çalışmaları durumnda ödemesi yapılan primler kişilerin tabi olduğu sigortalılık hali için belirlenen prime esas kazanç üst sınırı üzerinden hesaplaması yapılacaktır. Miktar aşması durumunda ise fazla ödenen bu parayı SGK’dan isteyebilecekletir.

Vatandaşlarımız bu doğrultuda; SGK’ya konuyla alakalı olarak görüşme hakkında bulunabilir ve durumu arz edebilir. Söz konusu ödemeler hakkında detaylara sahip olabilir.

Kamupersoneli.net I ANKARA