Ekonomi

SGK'ya Prim Ödeyip Emekli Olamayanlar Toplu Para Alabilirsiniz

Çalışma hayatına başlayan ve çalışma hayatı içinde olan milyonlarca vatandaş çalışma hayatları sona erdiğinde emekli olabilmek için büyük fedakarlılık gösteriyorlar. 

Yıllarca Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödemesi yapan vatandaşlardan bazıları ise çeşitli nedenlerden dolayı emekli olamıyorlar. Eğer bu vatandaşlar mevzuatta yer alan şartları sağlarlarsa SGK’dan yatırdıkları prim paralarını geri alabiliyorlar. İşte detaylar,

EMEKLİ OLAMAYANLARA SGK’DAN TOPLU PARA

Mevzuata göre bir vatandaşın emekli olması için sağlaması gereken bazı şartlar var. Bu şartlardan birincisi prim şartı. Vatandaşlar emekli olabilmek için her ay düzenli prim ödemesi yapıyolar ve emekli olabilmek için ise bunun belirli bir seviyeye ulaşmış olması lazım. İkinci bir şart ise gün şartı; çalışanlar belirli bir gün sayısında çalışmış olmalılar ve son şart ise yaş şartı. Emekli olabilmek için ise vatandaşların belirli bir yaşta olmaları gerekiyor. 

Bu şartlardan birisini bile sağlamayan vatandaşlar emekli olamıyorlar. Bu kapsamda prim yatıran vatandaşlar emekli olamadıkları zaman bu primleri alabiliyorlar. SGK’dan toplu prim parası alabilmek için ise vatandaşların sigortalı olarak çalışmıyor olması ve kendi işini yürütüyor olmaması gerekiyor. Toplu para almak için istenen diğer koşul ise erkeklerin 25 yıl prim ödemiş olmaları gerekiyor, kadınlarda bu süre 20 yıl olarak belirlenmiş. Bu şartları sağlayan vatandaşlar SGK’ya başvuruda bulunarak yatırmış oldukları prim paralarını toplu bir şekilde geri alabiliyorlar. 

Kamupersoneli.net – ANKARA