Ekonomi

SGK'ya Prim Ödeyip Emekli Olamayanlar Yatırdığınız Tutarı Toplu Olarak Geri Alabilirsiniz

Türkiye genelinde milyonlarca çalışanın yaşlılıklarında en büyük hayalleri emekli olabilmek. Bunun için yıllarca çalışan ve istenilen koşulları tamamlaya uğraşan vatandaşlar kendilerine dair nedenlerden dolayı bazen bu hayallerini gerçekleştiremiyorlar.  

Ancak bu konuda vatandaşların mağdur olmamaları adında bir düzenleme mevcut. Öyle ki yıllarca SGK’ya prim yatıran vatandaşlar emekli olamazlarsa ödemiş oldukları primleri güncel tutarları ile toplu olarak geri alabiliyorlar. 

SGK’DAN TOPLU PARA ALABİLİRSİNİZ

SGK mevzuatına göre bir vatandaşın emekli olabilmesi adına prim, yaş ve gün şartını sağlaması gerekiyor. Bu şartlardan herhangi birinin eksik olması durumunda ise vatandaşlar emekli olamıyorlar. Bu durumda vatandaşlar SGK’dan toplu para alabiliyorlar. 

Sosyal Güvenli Kurumu tarafından geri ödenen prim parasını almak isteyen vatandaşların mevzuatta yer alan koşulları sağlamaları gerekiyor. Bu şartlar arasında para alacak vatandaşın sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olması ya da kendi işini yürütüyor olmaması gerekiyor. Ayrıca vatandaşların belirli bir süre prim yatırmış olmaları isteniyor erkeklerde bu süre 25 yıl iken kadınlar 20 yıldan sonra bu ödemeyi alabiliyorlar. 

Başvuru yapmak gerekiyor. SGK’dan daha önceden yatırmış oldukları toplu paraları almak isteyen vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekiyor. SGK’ya başvuru yapan ve başvuru koşullarını sağlayan vatandaşlara o zamana kadar ödediği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerini güncel rakamlarla geri ödenir. Ayrıca çalışan vatandaş emekli olamadan vefat etmişse bu prim ödemesini hak sahipleri de başvuru da bulunarak alabilirler. Eğer hak sahibi vefat etmişse bu parayı yakınları da alabilirler. 

Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. Ben sgk dan emekli olamadım ödemiş olduğumuz sgk parası geri alabilir miyim