Ekonomi

Şifre Savaşları Devam Ediyor

Amerika Birleşik Devleti Adalet Bakanlığı Apple’ın iPhone marka telefonlardaki teknolojik barikatları kasti olarak yaptığı ve devletten veri saklayabilmek için yaptığını ileri sürdü. Amerika Birleşik Devleti’nin Los Angels şehrindeki federal mahkemede “şifre davası” devam ediyor. Son haberlere göre Adalet Bakanlığı Amerika merkezli teknoloji firması Apple hakkında yeni suçlamalarda bulundu. 

Şifre Savaşları Devam Ediyor

Apple’dan Aralık ayında California’daki gerçekleşen ve 14 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı tertip eden 28 yaşındaki Seyid Rıdvan Faruk’a ait iPhone ‘nun şfiresini kırmasını yasal olarak mümkün kılınmasını talep eden Adalet Bakanlığı avukatları, Apple’nın zorlama işlemlerinin yanlış ve yıpratıcı olduğunu vurguladı.

İşler Kızışıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adalet Bakanlığı avukatları  “Apple’ın söylemi sadece yanlış değil aynı zamanda özgürlüklerimizi ve haklarımızı koruyan kurumları yıpratıcı” şeklinde ifadeyi mahkemeye sundu. İphone’dan istenenlerin son derece makul talepler olduğunu söyledi. Apple’ın teknolojik bariyerlerinin kırılmasının çok zor olduğu zaten bilinmekte.Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı bu konuda taleplerini devam ettiriyor. FBİ ve ABD Adalet Bakanlığı avukatlarının Apple’ı yasal olarak sıkıştırmaya devam edeceği biliniyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin Los Angels kentinde bulunan federal mahkeme’de 22 Mart 2016 tarihinde taraflar tekrar bir araya gelecek. Ve ortalığın daha durulmayacağını şimdiden sizlere söyleyebiliriz. Apple iPhone cihazlarındaki şifreleme sistemini açarsa FBİ’ın bu açıklıktan faydalanıp sömürüye gitmesinden korkuyor. Kısa zamanda gerçekleşecek mahkeme sonrası veri güvenliği konuları tekrar gündeme gelecek.Bakalım zaman neler gösterecek. 

Şifreyi neden kıramıyorlar?

Apple 2014 yılı eylül ayında geliştirdiği yazılım cep telefonunda bulunan mesajları ve fotoğrafları şifrelemişti. Bu yazılım sayesinde telefonun 4 haneli pin koduna sahip olmayan kullanıcıların telefondaki bazı verilere erişimi kısıtlanıyordu. İşin FBI’ı zora sıkan kısmı şifrelerin kırılması değil şifre kırılması için belirli bir limit olması zira dünya üzerinde kaba kuvvet saldırısıyla kırılamayacak şifre bulunmuyor. Lakin FBI kaba kuvvet (brute force) saldırısı düzenleyemez çünkü 10 defadan fazla şifre yanlış girildiği takdirde telefon verileri siliyor ve fabrika ayarlarına dönüyor.Milyonlarca varyasyonu 10 sefere sığdırmak mümkün değil bu yüzden FBI , Apple’dan bu konuda yardım istiyor.Apple ise şifreleme yazılımını FBI veri gizliliği konusunda insanları sürekli tedirgin eden ve  az güvenilir bir kuruma kapıları açmak istemiyor.

Kamupersoneli.net