Ekonomi

Sigara, Cep Telefonu ve Arabaya ÖTV Güncellemesi! Cep Telefonuna Yüzde 50 ÖTV Zammı!

Hurda indirimi ÖTV terkin tutarı, sigara, puro ve tütün ürünlerinde asgari maktu vergi tutarı ve cep telefonlarına ilişkin olarak Özel Tüketim Vergisi matrahında değişikliğe gidildi.

Sigara ve Tütün Ürünlerine Ek Vergi Getirildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, tütün içeren sigaralar, purolar, tütün esansları ve homojenize tütünler, enfiye ve çiğnemeye mahsus tütünlerde Asgari Maktu Vergi Tutarı 0.2679 lira olarak belirlendi.

1500 TL’yi Aşan Cep Telefonuna Yüzde 50 ÖTV

Cep telefonlarında ise Özel Tüketim Vergisi matrahı 640 lirayı aşmayanlar için yüzde 25, 640 lirayı aşıp 1500 lirayı aşmayanlar için yüzde 40, diğerleri için ise yüzde 50 olarak belirlendi. Daha önceden Özel Tüketim Vergisi matrahı tüm telefonlar için yüzde 25 olarak belirlenmişti.

Araçlarda Hurda İndiriminde Matrah Güncellemesi

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre hurda indiriminde uygulanacak Özel Tüketim Vergisi Matrahı’nda güncellemeye gidildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, hurda indiriminden faydalanmak isteyenler için önceki karara göre, matrahı 46 bin lirayı aşmayan özel arabalar için 10 bin lira, matrahı 46 bin lirayı aşıp 80 bin lirayı aşmayanlar için 8 bin lira, matrahı 80 bin lirayı aşanlar için ise 3 bin lira terkin edilecek Özel Tüketim Vergisi uyguluyordu.

Yeni karara göre ise matrahlar şöyle değiştirildi:

Sigara, Cep Telefonu ve Arabaya ÖTV Güncellemesi! Cep Telefonuna Yüzde 50 ÖTV Zammı!

Ne Olmuştu?

Şubat ayında TBMM’ye gönderilen torba kanunla, Cumhurbaşkanı’na cep telefonlarına uygulanan yüzde 25 oranındaki Özel Tüketim Vergisi’ni indirme ve yükseltme yetkisi verilmişti.

Kanun teklifinde, cep telefonları özel tüketim vergisi matrahlarına göre;

* 1200 TL’yi aşmayanlar

* 1200 ila 2400 TL arasındakiler

* 2400 TL üstü olarak üç kategoriye ayrılıyordu. Kanun teklifinde her üç kategoride de vergi oranı yüzde 25 olarak belirlenmekle birlikte, Cumhurbaşkanı’na herhangi bir kategoride bu oranı “yüzde 25 oranında indirme ya da yüzde 50
oranında arttırma, matrahları dörtte bire kadar indirme, matrahları dört katına kadar arttırma” yetkisi tanınmıştı.