Ekonomi

Sigara Fiyatları Hakkında AK Parti'li Milletvekilinden Açıklama: 37 Ülkeden Daha Ucuzuz

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut sigara fiyatları hakkında yeni bir açıklamada bulundu.

Yapılan vergi artışlarıyla Türkiye’de sigara kullanımının azaltılmasıyla beraber hayatların kurtarılması ve sağlık sisteminin oluşturduğu yükün azaltılmasının hedeflendiğini belirten Durgut sigara fiyatlarını değerlendirdi.

TÜRKİYE EN UCUZ SATIŞ YAPILAN ÜLKE KONUMUNDA

Türkiye’de sigara tüketiminin yüksek seviyelerde olmasına rağmen Avrupa’da ve dünya genelinde sigaraların Türkiye’de en ucuza satıldığını ifade etti. Durgut, Türkiye’nin 37 ülke içinde en ucuz sigaranın satıldığı ülke konumunda bulunduğunu söyledi.

Türkiye’de sigaraya yapılan vergi artışlarının temel dayanaklarından birisinin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) ve Kılavuz İlkeleri olduğuna değinen Durgut, bu yaklaşımın DSÖ’nün önerdiği yöntemlerden biri olduğunu ve pek çok gelişmiş ülkede uygulandığını aktardı.

Durgut sigara fiyatlarına zam hakkında yaptığı değerlendirmesinde ise;

“Son dönemde yapılan vergi artışları, MPOWER ilkelerinden olan vergi artırımı konusunda Türkiye’nin kararlılığını göstermektedir.

Bu sayede Türkiye’de sigara tüketiminin azaltılması, bu sayede sigaranın toplumda neden olduğu sağlık problemlerinin de önemli derecede önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Sigarada yapılan vergi artışları ile sigara tüketiminin azaltılması, hayatların kurtarılması, tütün kullanımıyla doğrudan ilgili hastalıklardan dolayı sigaranın sağlık sistemimizde oluşturduğu yükün azaltılması amaçlanıyor.

Çok yüksek sigara içme oranları ve ölüm sayılarına rağmen Türkiye, Avrupa’da ve dünya genelinde sigaraların en ucuza satıldığı ülkedir.

Satın alma gücü paritesine göre hesaplandığında ise Türkiye sigara fiyatında 37 Avrupa ülkesi içinde en ucuz ülke.

Tüketicilerin refah düzeyi kıyasına göre Türkiye’de 100 birim sigara alınırken İngiltere’de ancak 28 birim sigara alınabiliyor.” dedi.

SİGARA ALMAYIP PARA BİRİKTİRİLSE EV ALINABİLİR

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl yaptığı açıklamasında ise günde bir paket sigara içen birisinin, sigara içmeyerek biriktireceği parayla ev sahibi olabileceğini söyledi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl yaptığı açıklamasında ise;

“Sigara içen vatandaşlarımız, her yıl 14,7 milyar dolarlık sigara yani hastalık satın almaktadır. Buna ilaveten sigaranın neden olduğu hastalıklardan kanser, kalp damar hastalığı, solunum yolu hastalıklarının ilaç ve tedavileri için her yıl 5,5 milyar dolar parayı sigara kartellerine ödüyoruz. Son yıllarda hızla artan tütün kullanımın azaltılması için mali önlemlerin yanı sıra ‘Dumansız Hava Sahası’ yasasının sıkı bir şekilde uygulanması ve nargile satışlarının daha sıkı denetlenmesi gereklidir.

Ülke olarak bütüncül politikalar uygulamak suretiyle toplumumuzu tütün salgınından koruyamazsak hem sağlık hem de ekonomik bakımdan büyük bedeller ödeyeceğimiz aşikardır. Günde bir paket sigara içen birisi, bu sigarayı içmeyerek biriktireceği parayla ev sahibi olabilir. Vatandaşlarımıza tütün ürünlerinde yaşanan fiyat artışını fırsata çevirerek ev sahibi olmalarını tavsiye ediyorum.” dedi.

Bir Yorum

  1. Mustafa tetik selam sigara zami diyorsunuz
    2019 da 5 tl zam koydunuz buna mi azdiyosunuz

  2. Tamam 37 ülkeden daha ucuz sigara içiyor olabiliriz o 37 ülkenin asgari ücreti bizim asgari ücretin kaç katı sorabirmiyiz

  3. Zam yapmayi iyi biliyorsunuz Türkiye de iş gücünü bitirdiniz ona çözüm bulun 2020 TL askeri ücret onada bir zam yapın

  4. Bu kadar zammı olur garibanın sigarasınada göz koydunuz yazıklar olsun

  5. İyide emekli maaşı bin yüz lira asgari üçret ikibin lira bu millet nasıl gecin dinden haberleri yok herhalde kapadın madem. Sigara fabrikalarını

  6. Zam yapılınca millet kaçak sigaraya veya tütüne yöneliyor. Hem insanların sağlığına hem de ülke ekonomisine zararı dokunmuyor mu? Sonuç böyle olunca kim karlı çıkıyor bu işten? Ben sigaraya zam geldi diye bırakanı görmedim. ayrıca yıllardır sigara içilmesin tasarruf edilsin lafı da artık baydı, sigara içmeyip de ev alamayan bir sürü insan var. Sigara parasıyla ev parasını denk tutmak da mantık ötesi.

  7. 37 ülkeye bak bakalım milli hasılatı ne kadar askeri ücreti ne kadar. Devleti vergiyle çeviriyorsunuz. Zam yaparak sigarayı bıraktırmak istiyoruz digeceğinize satacak bişey kalmadı deyin daha iyi.

  8. ki o zaman 37 ülkedeki halkın gelir düzeyi nasılmış birde onu açıklasınlar.

  9. O zaman 100tl yapin ki çalışmanız doğruluğunu kanitlasin. 3tl zam ne yine alıyoruz

  10. Biz sigara tiryakilerinden paket başına kaç lira vergi alıyorlar biz tiryakiler olmasa hazineye para girmeyecek zaten ihtiyat akçesini de hiç ettiler kısacası biz olmasak hazine boş eyyy TÜRK MİLLETİM

  11. Ya kardeşim bizi düşünüyorsanız sigarayı ucuzlatın bizim hayatımız bizim kararımız öleceksek biz ölecez ayrıca siz fiyattı artırınca tütün içmeye başliycaz bu daha zararlı bırakın bizi düşünüyor ayaklarını Allah aşkına sizin düşündüğünüz sadece cebiniz ama devlet darbe yerse fakirin sigarasına karıştığı için yiyecek.
    ayrıca madem sigarayı bıraktırmak istiyorsunuz fabrikasını kapatın ha pardon satmıştınız demi

  12. Dünyada kaç ülke var siz sadece 37 ülkeyle kıyaslıyorsunuz. Kendi maaşlarınızı artırmak için vergileri yükseltiyorsunuz. Ocak ayı geliyor asgari ücrete yapacağınız zammı da görecek.

  13. Madem sağlığımizi düşünüyorsunuz kaldırın sigaraları toptan kimse içmesin milleti kandırmak için uydurma sağlık mis ne sağlığı bahaneden başka bir şey değil

  14. bidaha size oy yok suyunuz ısındı artık

  15. Sayin bakan insanlarin sagligini
    o kadar dusunuyorsaniz sigara urettirmeyin kapatin fabrikasini da gorelim ciddiyetinizi

  16. Bugün millet sıgarayı bıraksa türkiye iflas eder sonra millete sıgara için diye yalvarırsınız yalan atmayın siz milleti değil cebinizi düşünüyorsunuz yalancılar