Ekonomi

Sigaraya Uygulanan Vergilerde Sistem Değişikliğine Gidildi

Bakanlar Kurulu kararı ile alınan ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bazı Mallara Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Oran ve Tutarlarının Yeniden Tespit Edilmesi Hakkında Karar yayımlandı. Yayımlanan kararın ardından Maliye Bakanı Naci Ağbal konuya dair açıklamalarda bulundu. 

SİGARA VERGİLENDİRME SİSTEMİ DEĞİŞTİ

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bakanlar Kurulu kararı ile alınan ve Resmi Gazete’de yer alan düzenlemeye dair açıklamalarda bulundu. Bakan Ağbal konuya ilişkin açıklamalarında, vergilendirme sisteminde yapılan azalma ve artışları açıkladı. Bu düzenleme ile ileriye dönük enflasyon baskılarının azaltılacağını ifade eden Bakan Ağbal açıklamaları şu yönde, “Nispi vergi, maktu vergi ve asgari maktu vergiden oluşan vergi yapısında nispi verginin ağırlığı azalırken, maktu vergi ve asgari maktu verginin ağırlığı artırılmıştır. Tütün ürünlerinde nispi vergi yüzde 2,25 puan indirilirken, maktu vergi ve asgari maktu vergi tutarları 0,96 ila 9,5 kuruş aralığında arttırılmıştır. Vergi yapısında yapılan bu değişiklik, ileriye yönelik fiyat artışı ve enflasyon baskılarını azaltmanın yanı sıra, vergi kaynaklı fiyat artış çarpanının aşağıya gelmesini de sağlayacaktır.”

Maliye Bakanı Ağbal açıklamalarında diğer ülke uygulamaları da incelendiğinde, tütün ürünleri üzerinden alınan nispi vergi ve maktu vergilerin yapısı noktasında atılan adımın, uluslararası alanda öne çıkan vergileme yapısı ile uyumlu hale gelen bir patikaya başlangıç oluşturduğunu vurguladı. Bakan Naci Ağbal açıklamalarında ayrıca bu düzenlemenin ‘Maliye politikası para politikasına güçlü destek verecektir’ yaklaşımımızın somut adımlarından birini oluşturmaktadır.” ifadelerini kullandı. 

Kamupersoneli.net – ANKARA