Ekonomi

Sigortalı çalışanlar dikkat! Talep ederseniz o ödemeleri alabilirsiniz!

Sosyal Güvenlik Kurumu’na emekli olmak için yatırılan primlerin belirli bir kısmını geri alabilirsiniz. Ancak bunun için belirtilen şartları taşımanız gerekmektedir. Vatandaşlar yaşını doldurması durumunda emekli olamadıklarında, yakınlarını kaybetmesinden ötürü ölüm aylığı alamayanlar ya da fazla prim yatıranlar primleri geri alabiliyor. Ancak bu 3 kategorilerin de farklı şartları bulunuyor.

İADE ALMAK İÇİN TALEPTE BULUNMAK GEREKİYOR

Belirten şartları taşıyan kişilerin iade alabilmek için talepte bulunmaları gerekiyor. Hak sahibi talep etmediği sürece ödeme yapılamamaktadır. Talepte bulunmak için de sosyal güvenlik merkezlerine ya da sosyal güvenlik il müdürlüklerine direkt olarak başvuruda bulunması gerekiyor.

TAVANI AŞAN TUTAR İÇİN ÖDEME ALINABİLİR

Prime esas kazanç tavanını aşan tutarlar için geri ödeme alınabilmektedir. Prime esas kazançlar üzerinden ödemeler işçi ve işveren olarak ayrı yatırılmaktadır. Yavanı aşan tutar mevcutsa, sadece işçi için yatırılan primler iade alınabilmektedir.

TOPLU ÖDEME ALINABİLİR

Emeklilik için yaşını doldurmayanlar da bunca zaman yatırmış olduğu primleri toplu ödeme olarak alabilmektedir. Örnek vermek gerekirse 1999 yılının Ekim ayında çalışan BAĞ-KUR’lu bir vatandaş, 60 yaşında 9000 prim günüyle emekli olabileceği gibi 62 yaşında 5400 prim günüyle de emekli olabilmektedir. ancak 62 yaşına geldiğinde prim günü tam olarak dolmamışsa, prim gününün olmasını bekleyebilir ya da bunca zaman ödediği primleri geri alabilir.

ÖLEN KİŞİLEİRN YAKINLARI ÖDEME ALABİLİR

Sigortalı çalışan kişinin eşi ya da çocukları ölüm aylığı alabilmektedir. Bunun için:

4/A: En az 5 yıl sigortalı + 900 prim günü

4/B ve 4/C: En az 1800 prim günü

Belirtilen bu şartların yanında 4/B ve 4/C için eksik prim günleri askerlik ya da doğum borçlanması ile tamamlanabilmektedir.