Ekonomi

Şirket Kurma İşlemleri Teke Düşürülüyor

Daha önceden 7 farklı işlemden geçerek şirket kurulması gerçekleştiriliyordu. Ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonun’da görüşülmeye başlanan yatırım reform paketlerine yönelik olarak şirket kurma işlemlerinin tek seferde tamamlanabileceği açıklandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe komisyonu’nda görüşülmeye başlanan ve yatırım ortamının iyileştirilmesi açısından fayda sağlayacağı açıklanan yatırım paketi yürürlüğe girdi. Şirket kurma işlemleri artık 7 işlemden geçmeyecek. Şirket kurmak isteyen vatandaşlar için kolaylıklar sağlandı. Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan değişiklik ile beraber şirket kuruluş isimleri, imza tasdiki, imza beyanı, ticaret unvanı beyanı, defter açılış onayları ve Sosyal Güvelik Kurumu (SGK) kaytıları için “Ticaret Sicili Müdürlükleri” tek temas noktası olarak açıklandı.

NOTER ZORUNLULUĞU BULUNMUYOR

Mevcut uygulamayla beraber şirket kurmak isteyen kişinin kullanacağı ticaret unvanı ve bunun alt tarafına atacağı imzasını önce notere onaylatarak daha sonra ticaret sicili müdürlüklerine teslim etmekteydi. Düzenleme ile noter zorunluğunun kaldırıldığı açıklandı. Şirket kuracak kişinin ticaret sicil müdürü veya yardımcısı tarafından yazılı beyanlarda bulunması yeterli sayılacak. Tacir, tüze kişi ile unvanla beraber adına imzaya yetkili kişilerin imzalarını beyan etmekte özgür olacak.

LİMİTED ŞİRKETLERİNE BÜYÜK KOLAYLIK

Ayrıca anonim ve limited şirketler tarafından fiziki ordamda tutulacak defterlerin açılış onaylarının yalnızca ticaret sicil müdürlükleri tarafından verileceği açıklandı. Limited şirketlerinin kurulması onaylanacak ve bu amaçla beraber esas sermayenin yüzde 25’inin ödenmesine yönelik olan şartlar kaldırılacak. Esas sermaye pay bedellerinin şirketin tescil edilmesinden itibaren 24 ay içerisinde ödenmesi imkanı sağlanılacak. Şirket kuruluşundaki SGK kayıtları elektronik ortamda oluşturulacak. Ticaret sicili müdürlükleri tarafından şirket kuruluş dilekçesi bildirim formu ise SGK tarafına gönderilecek. İşyerlerinin SGK’ya ayrı yeni bir başvuru yapması için şart gerekmeyecek. Kurum gerekli işlemlerin yapılmasına olanak sağlayacak.

Kamupersoneli.net I ANKARA

Bir Yorum

  1. Şu an ticaret odasından şirket kurma işleminin tamamını yapabiliyormuyuz ve ne kadara mal oluyor

  2. Şu an ticaret odasından şirket kurma işleminin tamamını yapabiliyormuyuz ve ne kadara mal oluyor

  3. Şu an ticaret odasından şirket kurma işleminin tamamını yapabiliyormuyuz ve ne kadara mal oluyor

  4. Şu an ticaret odasından şirket kurma işleminin tamamını yapabiliyormuyuz ve ne kadara mal oluyor