Ekonomi

Soğan Fiyatları son dakika- Kuru soğan fiyatları artarmı?

”Fakir muhtaç olmuş kuru soğana” şarkı sözleriyle soğan fiyatları kousunda Hükümetin almış olduğu politikaları eleştiren Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Soğan fiyatlarında ki artışın istifçilikten kaynaklandığını savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sert bir dille eleştirmişti. Son olarak Kemal Kılıçdaroğlu dün yaptığı gurup toplantısında, Berat Albayrak’ın ekonomi politikalarını eleştirerek, ” soğanda, patateste, yumurta da fiyatlar düştü mü? sorusunu yönlendirerek, çiftçinin sıkıntılarını dile getirmişti… 

Soğan Fiyatlarında ki artışın depoda istiflenmiş soğanlara bağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, soğan depolarına operasyonlar düzenlenmesi hususunda talimatlar vermişti. Erdoğan’ın talimatı üzerine yapılan baskınlar sonrası fiyatı düşmeyen soğan, muhalefetin eleştirilerine malzeme oldu. 

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan soğan fiyatları hakkında, “Asla taviz yok. Patates, soğan stokçuları, sebze meyve stokçuları bedelini ödeyecekler.” ifadelerini kullanmıştı. Hemen ardından Bakan Berat Albayrak ise stokçularla mücadele ettiklerini belirterek Polatlı’da yapılan denetimlerde 50 bin tondan fazla soğanın depolandığını belirtmiş ve bu depolara baskın düzenlenmişti. Tüm bu tartışmaların üzerine Rekabet Kurumu son noktayı koymuş ve Ekili alanlar azaldığını,  Üretici ve esnafın rekabet karşıtı bir eyleminin söz konusu olmadığını belirtmişti.

Rekabet Kurumu, artışta olan sağan fiyatlarıyla ilgili 5 gün sonra yeni bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

Son günlerde basın yayın organlarının bir kısmında yayınlanan haber ve yorumlarda; yakın zamandaki soğan fiyatındaki artışların, patates ve soğan ticaretiyle iştigal eden teşebbüslerin rekabet karşıtı eylem ve davranışlar içerisinde bulundukları iddiası ile ilgili alınan Rekabet Kurulu’nun 8 Ağustos 2018 tarihli ve 18-27/440-210 sayılı Kararı ile ilişkilendirildiği görülmektedir.

YAŞANAN GELİŞEMELER YAKINDAN İNCELENİYOR

Söz konusu Kararda yer verilen inceleme, tespit ve değerlendirmeler; ilgili Kararın alındığı tarihten önceki döneme yönelik olup, bahse konu haber ve yorumlarda iddia edildiği gibi soğan fiyatlarına ilişkin mevcut durumda yaşanan gelişmelerin incelendiği ya da değerlendirildiği ve bu gelişmeler üzerine alınan güncel bir Rekabet Kurulu kararı bulunmamaktadır.

YAKINDAN TAKİPTEYİZ

Ayrıca yapılan inceleme ve araştırmalar üzerine alınan Kurul kararlarının vaka özelinde ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ile sınırlı olduğu, dolayısıyla bu kapsamda ele alınan konuların diğer mevzuat bakımından da hukuka uygun olduğu anlamına gelmeyeceği vurgulanmalıdır.

Ancak, son günlerdeki soğan fiyatlarıyla ilgili gelişmeler Kurumumuz tarafından yakından takip edilmektedir.