Ekonomi

Son Dakika: Maliye Bakanı'ndan Borcu Olan Vatandaşlara Uyarı !

 Maliye Bakanı Naci Ağbal, devam eden vergi incelemeleriyle ilgili özel bir kurallarının olduğunu belirterek, “İnceleme bir ay içinde bitmezse inceleme durduruluyor ve ortadan kaldırılıyor. Vatandaş, bu süre içinde matrah artırımında bulunabilir. Ben, incelemesi devam eden vatandaşlarıma sesleniyorum, özellikle matrah artırımında bulunun ki matrah artırımında bulunan kısma isabet eden cezalardan tamamen kurtulun.” dedi.

Ağbal, “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” hakkında bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

Birçok vatandaşın vergi dairesiyle davalarının olduğunu anımsatan Ağbal, eksik vergi ödediği düşünüldüğü için hazırlanan raporlara ilişkin vatandaşların açtığı davaların devam ettiğini, ne kadar süreceğinin belli olmadığını anlattı.

Vatandaşın artık önünü görmek istediğini dile getiren Ağbal, düzenlemeyle devam eden davalarla ilgili vatandaşlara imkan getirildiğini söyledi. Vergi dairelerinin devam eden yaklaşık 304 bin davasının bulunduğunu ifade eden Ağbay, şöyle konuştu:

“Biz daha önce istediğimiz vergi alacağının bir kısmından vazgeçiyoruz. Mesela rapor yazılmış, şu anda vergi mahkemesinde dosya görüşülmeye devam ediyor, bir karar çıkmamış. Mesela 100 liralık vergi ödemesi gerektiğini düşünmüşüz, eksik ödemiş. Bunun 100 lira da cezası var, ne kadar oldu 200 lira. Maliye olarak ben diyorum ki, ‘bize para ödemeniz lazım.’ Ama vatandaşımız bu kanundan yararlanır da ‘ben bu borcu hemen ödemek istiyorum, bu mahkeme bitsin’ derse, bu durumda biz bu vergi cezasını tamamen kaldırıyoruz. Yani 100 lira olan ceza tamamen bitti. Peki 100 lira da alacak aslı vardı. Onun da yarısını almaktan vazgeçiyoruz. Yani 200 liralık bir alacak, 50 liraya düştü, dörtte birine düştü, dörtte üçünün tahsilinden vazgeçmiş oluyoruz.”

Ağbal, davanın safhasına bağlı olarak rakamların değiştiğine dikkati çekerek, ihtilaflı vergilerde yüzde 80’e varan indirime gittiklerini, böylelikle vatandaşların davalarından kurtulduğunu, Maliye’nin de günlük işleriyle uğraşacağını söyledi.

Devam eden vergi incelemeleriyle ilgili de kolaylıklar getirdiklerini belirten Ağbal, yılda 80-90 bin vergi incelemesi yaptıklarını anlattı. Vatandaşların vergi incelemesi sırasında tedirgin olduğunu, bir vergi incelemesinin 6 ay – 1 yıl sürdüğünü ifade eden Ağbal, vatandaşların vergi incelemeleri sonucunda ortaya çıkacak verginin yarısından kurtulabileceğini, cezayı tamamen ortadan kaldırdıklarını kaydetti.

Ağbal, devam eden vergi incelemeleriyle ilgili özel kurallarının olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“Eğer inceleme bir ay içinde bitmezse inceleme durduruluyor ve ortadan kaldırılıyor. Yani devletin de ‘böyle aylarca bu incelemeye devam edeyim’ şeklinde durumu olmaz. Bu durumda vatandaş, bu süreç içinde matrah artırımında bulunabilir. Bulunduğu takdirde bir ay sonunda vergi çıktı, Maliye tam tutanak aşamasında bir vergi, matrah çıktı. Matrah artırımında bulunursa bu tutarı birbirinden mahsup ediyoruz. Ben, incelemesi devam eden vatandaşlarıma sesleniyorum, özellikle matrah artırımında bulunun ki matrah artırımında bulunan kısma isabet eden cezalardan tamamen kurtulun. Bu son derece önemli bir kolaylık.”

– Vatandaşa davet

Vatandaşları pişmanlık hükümlerinden yararlanmaya davet eden Ağbal, kanun kapsamında eksik ödenen verginin beyan edilmesi halinde ceza alınmayacağını, pişmanlıktan dolayı ortaya çıkan verginin de taksitle alınacağını, bunun da vatandaşları gönüllü vergi uyumuna teşvik eden bir düzenleme olduğunu söyledi. 

Ağbal, tapuda alım-satım yapılan gayrimenkullere ilişkin bilgilerin, banka bilgileriyle karşılaştırılmasında daha düşük beyan eden vatandaşlara ihbarname gönderildiğini anımsatarak, “O zaman vergi, ceza, faiz diyoruz. Burada özellikle tapuda işlem yapan vatandaşlarıma sesleniyorum, bu kanun çerçevesinde geçmişe dönük olarak kayıtlarını gözden geçirsinler. Herhangi bir şekilde tapuda işlem yapıp da ‘evet, doğru ben eksik ödediğimi yeni fark ettim’ diyorlarsa, bu kanun çerçevesinde vergi dairelerine müracaat etsinler, taksitle eksik ödedikleri borçlarını ödeme imkanına kavuşsunlar.” ifadesini kullandı. 

– “Vergi incelemeleri artacak”

Maliye’nin geçmişe dönük 5 yıllık hesapları inceleyebildiğini anlatan Ağbal, şunları kaydetti:

“Artık eski Türkiye değil, artık her şey kayıtlı. Banka, tapu, tüm finansal işlemler, noterler kayıt altında. Yani Maliye artık eskisi gibi değil. Şimdi çok daha hızlı bir şekilde vergisini eksik ödeyen vatandaşı, işletmeyi tespit edebiliyor. Bugün beyannamelerin yüzde 99’unu artık elektronik ortamda alıyoruz, çapraz kontroller yapıyoruz. Her ay kim, kime ne satmış, kim kimden ne almış teker teker görüyoruz. Dolayısıyla artık vergi incelemesini karanlıkta iğne arar gibi yapmıyoruz. Tüm bu bilgileri topluyoruz, sonra bakıyoruz, belli ki bu mükellef, vergisini eksik ödemiş. Geçmişe dönük 5 yıllık süreç için vergi incelemeleri yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde vergi incelemeleri oranları artacak ve vergi incelemelerini çok daha profesyonel, çok daha risk odaklı, çok daha yakın dönemlerde yapacağız.

Vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum artık her şey gün gibi açık, görebiliyoruz, izleyebiliyoruz ve takip edebiliyoruz. Onun için bu büyük bir fırsat. Tüm vatandaşlarımız geçmişe dönük, olur hataen vergimizi eksik ödemiş olabiliriz, o zaman gelin bu kanun hükümlerinden yararlanın. Yani geçmişte yapmış olduğunuz beyanları yenileyin. Mesela 2015’te 100 bin lira kazanç beyan etmişsiniz, onun üzerinden de Gelir Vergisi vermişsiniz. Şöyle bir öneri getiriyoruz devlet olarak, o 100 bin liraya, 15 bin lira daha ilave beyan tutar verin. Ben aslında 2015’te 100 bin lira değil de 115 bin lira kazanmıştım. Bu durumda bunun üzerinden biz, yaklaşık 3 bin lira vergi istiyoruz. Hatta belki geçmiş dönemleri tam ödediyseniz daha düşük 2 bin 250 lira istiyoruz. Bakın 100 bin liralık beyanınızı, 15 bin lira artırıp, üzerine 3 bin lira veya 2 bin 250 lira ödeyip, 2015 yılına ilişkin rahat bir şekilde defteri kapabilirsiniz.”

Naci Ağbal, vatandaşların, geçmişe dönük 5 yıla ilişkin vergi dairelerine ilave beyanda bulunmaları ve ödemeleri halinde herkesin rahat edeceğini, Maliye’nin de artık geçmişe değil bugüne bakacağını belirtti.

AA
Kamupersoneli.net