Ekonomi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Ve Maliye Bakanlığı El Ele Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Ediyor

 Sigortasız Çalışan 45 Bin İşçi Olduğu Öğrenildi  ,  Türkiye’ye maliyeti 30 milyar lirayı bulan ve 2023 yılında %15 civarına çekilmesi için çeşitli çalışmalar yapılan kayıt dışı istihdamı önlemek için mücadele bir çok koldan devam ediyor.  Edinilen bilgilere göre 70 bin civarında işyerinde denetimlerde bulunuldu. 45 bin sigortasız işçinin çeşitli iş yerlerinde çalıştığı tespit edildi.


Çalışmalara Hız Verildi 3 Sene Üst Üste Zarar Gösterenler Takipte

AK Parti hükümeti, kayıt dışı istihdamın önlenebilmesi için mücadelenin kapsamını genişletme yoluna gidiyor. Maliye Bakanlığı 3 sene üst üste zarar eden mükellefleri inceleme altına alırken, SGK’da kaçak işçi çalıştıran iş yerlerinin tespiti için çalışmalara hız verdi. Sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen firmalara 500 milyon liraya yakın ceza kesildiği öğrenilirken, İşçi bildirimlerini inceleyen Sosyal Güvenlik Kurumu, kayıt dışı istihdam sağladığından şüphelenilen firmaları görüşmeye çağırdı. Firmalara gönderilen yazılarda “İşyerinde çalıştırdığınız sigortalılara yönelik yaptığınız bildirimlerin incelenmesi sonucunda işyeriniz takibe alınacak işyeri kategorisinde değerlendirilmiştir” denildiği öğrenildi.  

45 Bin Sigortasız İşçi Sosyal Güvenlik Kapsamına Alındı

Kayıt dışı istihdamın tespitine yönelik çalışmalar kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu denetim personeli son iki sene içerisinde 70 bin civarında iş yerinde çeşitli denetimlerde bulundu. Denetimlerin ardından kayıt dışı çalıştırıldığı tespit edilen 45 bin sigortasız işçi sosyal güvenlik kapsamına alınarak söz konusu işçileri kayıtsız çalıştıran işletmelere ceza kesildi. Kayıt dışı istihdamın bedeli Türkiye için ağır oluyor. Kayıt dışı istihdamın her sene 30 milyar civarı bir maliyeti oluyor. Ayrıca elden ücret ödeme döneminin tamamen kapatılacağı, nakit yerine kart kullandırılması için işletmelere vergi teşviklerinde bulunulacağı, dürüst mükelleflerin ödüllendirilmesi yoluna gidileceği öğrenildi. 

Kamu haberlerindne, gündem haberlerinden, son dakika haberlerinden ve çok daha fazlasından haberdar olabilmek için kamupersoneli.net’i takip etmeye devam edin.

Kamupersoneli.net | Ankara