Ekonomi

SSK'lı Ve Bağ-Kur'lu Vatandaşlara SGK'dan Prim İadesi Ödemesi Yapılacak!

Bir kişi SSK’lı ve Bağ- Kur’lu olabilmektedir bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sakınca bulunmamaktadır.

Bir işverenin yanında ayın belirli günlerinde çalışan diğer günlerde kendi işini yapabilecektir. Bu nedenle SGK’nın hangi statüde ödenen primleri geçerli sayacağı ise dönemlere göre farklılık göstermektedir.

1 Ekim 2008 tarihi ve 1 Mart 2011 tarihleri arasında bir kişinin birden fazla sigortalı statüsüne tabi olması durumunda 4/C’li (Emekli Sandığı) geçerli olmaktadır ve SGK sisteminde çakışmış olan sigortalı olma durumunda ise 4/C’lik hiçbir gerekçe yok ise bu durumda daha önce başlayan sigortalılık geçerli olabilmektedir.

Ayrıca bir kişinin 1 Kasım 2009 tarihinde SSK’lı olması ve 1 Kasım 2010’da ise Bağ- Kur’lu olmayı gerektiren durumda çalışmaya başlaması halinde SSK’lı olması kabul edilir.

SGK PRİM İADESİ İÇİN PRİM BORCU BULUNMAMALI

1 Mart 2011 tarihinden sonra ise aynı anda 2 farklı statüde sigortalı olanların SGK uygulaması güncellenmiştir ve bu tarih sonrasında aynı anda hem SSK ve hem Bağ- Kur’lu olanlar SSK’lı olarak geçerli sayılıyor.

Bir kişi iki farklı statüde aynı süreçte prim ödemesi alması durumunda ise yalnızca geçerli statüde olursa emekli aylığına yansıma yapılmaktadır ve geçersiz olan statüde ödenen prim iade alınabilir ancak SGK’ya prim borcu olmayanlara prim ödemesi yapılır, borcunuz varsa prim ödemesi yapılmayacaktır.

Bir Yorum

  1. Ben 06 01 2010 da sigorta baslangicim p

    Ben 06 o1 2010 tarihinden sigorta baslangicim sgk ihadesini nasil ben sade sskli calistim kaza yapinca calisamadim bu iadeyi nasil rica etsem bir bilgi verirmisiniz

  2. Ben 2010 da emekli oldum 2011itibarile tam 8 yıldır pirim ödetiyorum bu durumda ödenen pirimleri geri alabilme hakkım varmıdır

  3. Benim eşim 2008 girisli sigortasi bagkurlu olabilirmi simdi serbest çalişiyor

  4. cer benim b oşluk günlerini SSK dan alabilirs sim Hacer yilmaz

  5. cer benim b oşluk günlerini SSK dan alabilirs sim Hacer yilmaz

  6. cer benim b oşluk günlerini SSK dan alabilirs sim Hacer yilmaz

  7. cer benim b oşluk günlerini SSK dan alabilirs sim Hacer yilmaz

  8. Benim 2009'da sigorta başlangıcım var daha sonra hiç çalışmadım ne zaman emekli olabilirim