Ekonomi

Sürücüler dikkat! 31 Aralık'tan sonra zorunlu oluyor! 1.083 TL para cezası var!

Trafiğe bilinçli olarak çıkma ve kurallara uyarak bir sürüş gerçekleştirmek kazaları en az seviyeye indiriyor. Bu kapsamda sürücülerin davranış ve tepkilerini ölçmek adına uygulanan psikoteknik testi 31 Aralık 2020 tarihinden itibaren zorunlu hale getirildi.

Sürücüler dikkat! 31 Aralık'tan sonra zorunlu oluyor! 1.083 TL para cezası var!

12 MİLYONDAN FAZLA KAZA

Yapılan araştırmalar sonucunda ülkemizde sadece son 10 yıl içerisinde 12 milyondan fazla trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 50 binden fazla kişi hayatını kaybederken, kazaların yüzde 96’sının sürücü hatasından kaynaklı olduğu ortaya çıktı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu, “Sürücülerin refleksini, algısını ve karar verme kabiliyetini ölçerek, riskli sürücüleri tespit etmek ve bu sayede insan kaynaklı meydana gelen trafik kazalarını en aza indirmek için uygulanan psikoteknik testi 31 Aralık 2020 itibariyle ticari araç sürücülerine zorunlu hale getirildi.” dedi.

Sürücüler dikkat! 31 Aralık'tan sonra zorunlu oluyor! 1.083 TL para cezası var!

YENİ YILDA RAKAM ARTACAK

İçişleri Bakanlığı’nın gönderdiği genelgeye göre 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren psikoteknik belgesi olmayan sürücülere ise 1.083 TL ceza verileceğini ifade ederek, şu ifadeyi kaydetti:

“Son zamanlarda artan trafik kazalarının önüne geçmek için genelge yayınlayan İçişleri Bakanlığı, 01 Ocak 2021 itibariyle psikoteknik belgesi olmayan sürücülere 1083 lira cezai işlem uygulayacak. Bu ceza ise 2020 fiyatlarıdır. Yeni yılda rakam 1180 lira olacaktır. Salgın sürecinde maske ne ise, trafikte de psikoteknik o anlama gelmektedir. Riskli sürücüleri trafikten çekmek için uygulanan psikoteknik test, psikologlar eşliğinde en fazla 1,5 saat arasında gerçekleştiriliyor. Bu süre içerisinde sürekli dikkat testi, mühakeme testi, koordinasyon testi, seçici dikkat testi, hız mesafe tahmin testi, çarpışma tahmin testi, görsel algı bellek testi, kişilik testi, görsel süreklilik testi, çevresel görsel görüş testi, tepki hızı testi ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanarak riskli sürücüleri tespit edip, bu riskli sürücüleri trafikten uzaklaştırıp trafik kazalarının olumsuz etkilerini azaltmak hedefleniyor”