Ekonomi

Tarım Bakanı Çelik: Gelir Sigortası Sistemine Geçiş Yapacağız

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, katıldığı televizyon proğramında tarım sigortaları ve tarım projeleri haklalarında açıklamalarda bulundu.

Çiftçilerin bulunduğu şehirlere ve ektikleri ürünlere dikkat çekmek isteyen bakan Çelik; “Çiftçilerimiz hangi şehirde yaşıyor ve hangi ürünü ekmek istiyorsa, kendisine en yakın tarım kredi kooperatifine giderek raporlar ve belgeler dahilinde ekeceği her ürüne rapor tutulmasını isteyecek. Bunun mecbur olarak yürürlüğe girdiğini söylemiştik. Çiftçinin kimliği, yaşadığı yer, tarlasının dönümü, ekeceği ürünün tarım gelişmelerine etki ettiğinden dolayı 2017 yılı itibariyle bu kesinleşti. Artık hangi vatandaş, hangi ürünü ekecekse gelip bize rapor verecek bizde ona göre tarlasına ekeceği ürün ile alaklaı izin vereceğiz.” dedi.

GELİR SİGORTASI

“En çok merak edilen konular arasında yer buluyordu. Gelir sigortası hakkında epey bir çalışma yaptık. Bu sistemin inşallah 2020 yılı içerisinde yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Detaylı olarak bilgi vereceksek şayet açıklayalım; mesela buğday ürettiniz diyelim dekar başı 400 kilo almak gibi bir düşünceniz var ve tarlanız gerçektende 400 kilo almak için uygun olarak ekilmiş. Ancak yağış şartları ve bölgesel kuraklığın etkili olması sebebiyle ancak 350 kilo aldınız diyelim. Bu sefer işte tam burada devreye giriyoruz. Biz burada sizin tarlanızı inceliyoruz bakıyoruz 400 kilo beklerken, 350 kilo elde ettiniz ve bize gelerek 50 kilo zararından bahsettiniz, üzülmeyin Tarım Bakanlığı kolaylık sağlayarak 50 kilo oluşan kayıbı kapatıyoruz. 400 kilonun 350 kilo olarak çıkmasına üzülecek vatandaşımıza olanak sağlayarak 50 kiloluk zararı devlet bütçesinden ödüyor çiftçimizi sevindiriyoruz. Kısmetse 2020 yılında bu hizmeti vererek çiftçimizi mutlu etmek istiyoruz.” ifadelerinde bulundu.

BUZAĞI BAŞI 750 TÜRK LİRASI

“Türkiye’nin hangi bölgesinden olursa olsun, hangi vatandaştan olursa olsun hayvancılıkla uğraşan kaç insan varsa tarım bakanlığı burada yine devreye giriyor. Peki ne yapacağız. Varsayalım 100 büyükbaş hayvanınız var, ve bunlardanda 200 tane buzağı sahibi oldunuz. Size buzağı başına 750 tl ödeyerek büyük bir gelir elde etmenize olanak sağlıyoruz. Çünkü tarım büyük hizmetlerin sağlanılması için burada. Buzağıların yaşamları boyuncada destek sağlayarak, büyümesine yardımcı olacak destek paketleri sunuyoruz. Bunları çiftçimizin yorulmaması için yaz kış demeden hayvancılıkla uğraştığı için, çektiği zorluğu hissedebildiğimiz için yapıyoruz. Peki bu destek paketlerimiz neler. Bunlar tam olarak, buzağıdan, yavrusuna, onun yavrusundan, onun yavrusuna kadar hatta sonsuza kadar ilerleyen bu durumda hayvan hangi çifti bünyesinde ise buzağı başına yine 750 Türk Lirası gibi büyük bir rakam ödemek zorundayız. Çiftçimizin endişesi olmasın rakamlarımız nettir.” açıklaasını yaptı.

GENÇ ÇİFTÇİ

“Bizden 6 büyükbaş istediniz size sıfır faiz olarak hayvan sağladık hani şu geçen senelerde 51 bin ithal ettiğimiz hayvanlardan sağladığımızı belirttiğimiz. İşte burada çiftçilikle uğraşmak istediniz ve kapımızı çaldınız, sonuna kadar açık. 6 büyükbaş veriyoruz borcunuzu kapatmanıza olanak sağlayarak doğumu gerçekleşen buzağı başına vereceğimiz 750 Türk Lirasını bizden büyükbaş hayvan aldığınız için sizden keserek borca boğulmanızdan koruyoruz.” açıklamalarını sarfetti.

Diğer yandan bakan Çelik tarım hakkında zararların olmadığını herkese gereken yardımın yapılacağını ifade etti.

Kamupersoneli.net | ANKARA