Ekonomi

Tarım Bakanı Faruk Çelik'ten Son Dakika Açıklamaları – Genç Çiftçi Hibe Desteği Ne Oldu?

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, el yapımı patlayıcılarda kullanılması sebebiyle 6 Haziran itibarıyla nitratlı gübrelerin yurt içinde satış ve pazarlanmasını yasakladıklarını belirterek, “Bayi ve üreticilerdeki 314 bin ton nitratlı gübre bu kapsamda yediemine alındı.” dedi.


Bakan Çelik, NTV’de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

El yapımı patlayıcılarda kullanılması sebebiyle 6 Haziran itibarıyla nitratlı gübrelerin yurt içinde satış ve pazarlanmasını yasakladıklarını bildiren Çelik, bayi ve üreticilerdeki 314 bin ton nitratlı gübrenin bu kapsamda yediemine alındığını söyledi.

Çelik, sezon itibariyle nitratlı gübrelerin en az kullanıldığı bir dönemde bulunulduğuna ve yasağın üretim açısından mağduriyete yol açmayacağına dikkati çekerek, “Bu süreçte terörle ilgili ve diğer gelişmeler ne şekilde seyredecekse, biz de çok farklı şekilde önlemlerimizi alacağız. Yasaklama kararından sonra TÜBİTAK ve sektörle bir araya geldik. Bu gübrenin patlayıcı özelliğini kaybettirecek ama bitkiye de bir şekilde mutlaka alması gereken azotu da verebilecek bir hale getirilmesi amacıyla şu anda teknik düzeyde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

– “Etle ilgili sıkıntı yok”

Ramazan ayında gıda fiyatlarının yükselmesini gerektirecek bir durum bulunmadığını vurgulayan Çelik, fiyatların bu süreçte büyük oranda stabil olduğunu kaydetti. Etle ilgili bir sıkıntı yaşanmadığına da değinen Çelik, şunları kaydetti:

“Türkiye’de 14 milyon civarında büyükbaş, 41 milyon civarında da küçükbaş hayvan varlığı bulunuyor. Yıllık kırmızı et tüketimimizde meydana gelen 100-150 bin tonluk açığı da karşılamak için 1 milyon 300 bin besi hayvanı, şu anda ülkemizde. Ayrıca, bildiğiniz gibi ESK ve TİGEM aracılığıyla 400 bin baş hayvan ithal etme durumumuz var. AB anlaşmaları çerçevesinde 19 bin ton et ithal etme imkanımız var. Bosna’dan şu anda 6 bin ton civarında et gelmeye devam ediyor. Yani gerek ithalat açısından, gerek içerideki besi materyalleri açısından etle ilgili spekülatif bir ortamın oluşmasını sağlayacak hiçbir durumun olmadığını açıkça ifade ediyorum. Eğer bu yöne girenler olursa, bunlarla uğraşıyoruz, uğraşmaya devam edeceğiz.”

Çelik, damızlık alanında büyük açılımlar gerçekleştirmeleri gerektiğini ve bu kapsamda TİGEM’i görevlendirdiklerini bildirdi.

AA
Kamupersoneli.net

Bir Yorum

  1. Allah aşkına yetkililer şu gün açıklanacak desin biz de burada beklemeyelim artık…

  2. La insanlalarla kafami buluyor bunlar ,bir açıklama yapmak Bukadar mi zor ,hibe programını,gündeme soktukları zaman 2 ay genellerin ve gündem.yapi kişileri ümitlendirdiler ,şimdi ses soluk yok nasıl bi kışlık sahibi bunlar çıkıp olumlu yada.olumsuz bir açıklama yapsınlar.binlerce kişi gece gündüz bir açıklama bekliyor…..

  3. Devlet kulağının üstüne yattı şimdi de ne yapacağını bilmiyor

  4. Gençlere ümit verip yan cizmekte nedir yazık günah bizleri bu kadar bekletiyorsunuz 4 u ile 10 u arası açıklanacak dediniz ve bugün ayin 16 si bukadari anca Türkiye de olur Niğde ve erzincana bağlı bir kaç ilçenin aciklanmasina ne denir ki ? Bunu aciklayacaksaniz toplu açıklamaniz edil deGil mi bu saatten sonra sonuçların ne kadar adil olAcagi ortada. Bu kadar işsizlik yeter. Fabrikalara form doldurdum en azından sizin ki kadar bekletmezler sözde işsiz gençler için bir projeydi projeniz Batsın.!!!+

  5. Bunlar insanmi kandiri yorlar hepsi oy zamani atiyor hani otuz bin telee

  6. Bu kadarına pes. Milletin duygularıyla oynamaya utanmiyormusunuz? Ne kadar yalancı sahtekar oldunuz. Öyle bi hale soktunuzki ülkeyi yazsam birgün de bitmez. Söylenecek çok şey var ama Allah goruyo bizim yapacağımız hani hep diyonuzya milli irade size sandıkta gösterir. Bi ders verdi millet 7 haziranda ama anlamiyorsunuz. Anlatacağız size

  7. Arkadaşlar dün tarım tvde Bakan Çeliğin şöyle bir açıklama yaptığı haberini dinledim. ' Tigem hayvan alımını yetiştirememiş. En geç bayram sonrası açıklanacakmış' Bu nasıl bir program yapmadır anlamadım. KosKoca bakanlık nasıl olurda bir plan program yapamaz. Yazık,çok yazık…

  8. Arkadaslar hayvan tarim isi bos ne yapacaksiniz inek dana bunlardan turkiye yillardan beri uretiyo bu isler adami batiriyo bu meslek bedava yem 45 50 tl bunlar su ile calismayan aksam bu tip isler parasal isler genc olarak teknoloji devrimi yapalim bunlarla tarimla yapalilacak is yok kendim koyde oturuyom 2 ine bakamiyo.m ortada sadece eline bir is oluyor bos is

  9. Yazık günah ya bu kadar olmaz kimse bi açıklama yapmıyor ne olacak böyle

  10. oyalıyolar bence kendi torpilli insanlarına vericekler el altından , fakire fukaraya vermeleri gerekir şart koşuyorlar birde birinci aşama ikinci aşama diye madem gençlere bir gelecek vadediyorsunuz arkasında durun başladığınız için tüm başvuru yapanlara verin arsası ahırı vs olmayanlara verilmiycekmiş belki o insanın geliri yok destek kredisi çıkınca hazırlıycak yerini ahırını bunlar hep masraf umutlandırmayın insanları birde işte çalışmaması şartı vardı e bu insan açmı dursun kredi açıklanana kadar kaç ay geçti ayıp şeyler bunlar yani okadar insan başvuru yaptı haber bekliyor enazından bir açıklama yapılsın verilmeyeceksede..

  11. Arkadaşlar hepimiz sabırsız ve bir ümitle bekliyoruz ama kolay işler değil birazda karşı tarftan bakalım. 300 bin kişinin üstünde bir başvuru var bu hibeye gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilmesi için çalışmaların titizlikle yapıldığına inancım tam. Umarım gerçekten ihtiyacı olan kişilere ulaşır bu hibe.

  12. umudumuzu kirmaktan baska bisey degil suriyeliler bile bizden iyi davraniyorlar trkyede vereceksen ver ne oyaliyon secim zamani gelir ellbet bide baskanlik sistemi diyor

  13. Hergun bakmaktan beklemekten biktim ya açıklayın artık haziran iple çektik fakat nerdeyse sonuna geldik yok bu kadar insan heder oldu…

  14. Yan yattı camura battı. Üstüne bide tarım bagkur borcu cıkardılar. 378.000x750tl hesabını siz yapın dağıtacagı parayı topladı zaten.

  15. Bu kadarı da pes doğrusu bu hükümet nerde koltuk sevdası tüm ülkeyi sardı ateş gibi kavuruyor. Yok oluyoruz.Gençlerin ağını almayın…Gelecek bu gençlerde….

  16. Sayın bakanım umut fakirin ekmeği hibe sonuclarini açıklamayın zaten katılımın %10'na verilecekmiş oda bize çıkmaz

  17. Bu zamanda ciftciye hayat yok zaten emek var kar yok paralari buyukler yesin

  18. Sayin bakanim ben bir genc cifciyim meslegim torna tesfiye meslegimi birakip köye göctüm Allah devletimizden razi olsun biz devletimizin verdigi gec cifci desteginden yaralandik ama tigem merinos koyun verecek diyor daha önce burda alan komşularimizin koyunlari hic birinden verim alamadilar bunu ta bakanliginiza gitim anlatim bu işnen tigem ilgileniyo didiler tigemse hic biri bizi gahliye bile almadilar amac üretmek verim alacagimiz koyun olsun sayin bakanim