Ekonomi

Tarımsal Üreticiler ve Esnaflara Yeni Kredi Desteği Geliyor

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, hazine tarafından kredi faiz desteği sağlandığına ilişkin açıklamalara bulundu. 

Mehmet Şimşek, ülke ekonomisinin temel taşlarından olan tarımsal üreticiler, esnaf ve sanatkarların desteklenmesinin hükümetin öncelikleri arasında olduğunu açıkladı. Şimşek, bu kapsamda, iki kesime de Hazine tarafından kredi faiz desteği sağlandığını aktardı. 

Taslak Başbakanlığa Gönderildi

Kredi faiz desteğinden yararlanılmasını sağlamak amacı ile yeni birtakım düzenlemeler yapıldığını belirten Mehmet Şimşek, bu konuya ilişkin kararname taslaklarının Başbakanlığa gönderildiğini ifade etti. 

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından düşük faizli kredi kullandırıldığını hatırlatan Şimşek, konusuna göre faizlerin yüzde 25’i ile yüzde 100’ünün Hazine tarafından üstlenildiğini kaydetti.

Yüzde 0 ile Yüzde 8,25 Faiz Oranları

Mehmet Şimşek yapmış oluğu açıklamasında, üreticilerin ödediği faiz oranının da konusuna göre yüzde 0 ile 8,25 arasında değiştiğini belirtti. Şimşek ayrıca, gelecek yıl için başta Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi olmak üzere farklı platformlarda gündeme gelen temel politikalarla uyumlu olacak ve tarım sektörünün orta vadeli planını ortaya koyacak şekilde üç yıllık dönem için desteklerin belirlenmesinin öngörüldüğünü ifade etti. 

Mehmet Şimşek, daha fazla üreticinin hayvancılık kredilerinden faydalanabilmesini sağlamak amacıyla 100 bin liraya kadar olan işletme ve yatırım kredilerinde tüm faizin Hazine tarafından üstlenileceğinin altını çizen Şimşek, yapılan bu destek ile birlikte hayvan arzının artırılmasının amaçlandığını ifade etti.

Hayvansal Üretim Arttırılacak

Hayvansal üretimde önemli bir yer tutan yem maliyetlerinin azaltılması amacıyla da gerekli düzenlemelerin yapıldığını da aktardı. Tarımsal üretimde istenilen gelişmenin sağlanabilmesi ve küçük üreticilerimizin ürünlerini işleyerek katma değer yaratabilmesi amacıyla tarımsal ürünlerin işlenmesi faaliyetleri, yüzde 50 indirim oranı ve 5 milyon lira üst limitli olacak şekilde ilk defa faiz desteği kapsamında olduğunu kaydetti.

Destekler Devam Edecek

Esnaf ve sanatkarların desteklenmesi amacıyla da Hazine tarafından önemli çalışmaların yürütüldüğünü belirten Mehmet Şimşek, Halk Bankası tarafından, esnaf ve sanatkarların finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla düşük faizli kredi kullandırıldığını belirtti. Bu kapsamda, faizin tamamı veya bir bölümünün de esnaf ve sanatkarı desteklemek amacıyla Hazinece karşılandığını açıkladı.

Mehmet Şimşek, 2018 yılında yine aynı şekilde bu desteklere devam edileceğini açıkladı. Bu kapsamda, gelecek yıl bütçesinde söz konusu uygulama için 1,5 milyar lira ödenek tahsis edildiğini belirten Şimşek, banka tarafından kullandırılacak toplam kredi bakiyesinin yüzde 20 artarak 28,8 milyar liraya ulaşmasının hedeflendiğini kaydetti.

Kamupersoneli.net – ANKARA