Ekonomi

TBB Çek Raporu Yayımlandı: Karşılıksız Çek Kullanımı Azaldı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi Ekim ayı çek raporunu yayımladı. Rapora göre, 2017 yılının ilk 10 ayında ibraz edilen toplam 651 milyar liralık çekin 14 milyar liralık tutarı karşılıksız çıktı.

Çek Adedi Yüzde 5 Azaldı

Ekim ayına ait çek raporuna göre; 2017´nin 10 aylık döneminde bankalara ibraz edilen 530 bin keşideciye ait 17 milyon adet çekin toplam tutarı 651 milyar TL olarak kaydedildi. 

Geçen yılın aynı dönemine göre; çek tutarı yüzde 11 artarken; keşideci sayısı yüzde üç, çek adedi ise yüzde beş azaldı.

380 Bin Çekin Tutarı 14 Milyar Lira

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi´nin yayımladığı rapora göre, yılın ilk 10 ayında bankalara ibrazında karşılıksız işlemi yapılan, 44 bin keşideciye ait 380 bin adet çekin toplam tutarı 14 milyar lira oldu.

Karşılıksız işlemi yapılan 27 bin keşideciye ait toplam üç milyar icra tutarındaki 87 bin adet çek daha sonra ödendi.

Geçen Seneye Oranla Adet Sayısı Yüzde 43 Azaldı

Geçen yılın aynı dönemine göre, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı yüzde 38, keşideci sayısı yüzde 28, adet ise yüzde 43 azaldı.

Yayımlanan rapora göre, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı; tutar olarak geçen yılın aynı dönemine göre 1.8 puan azalarak yüzde 2.2, adet olarak ise 1.5 puan azalarak yüzde 2.2 oldu.

Karşılıksız Çekin En Fazla Olduğu İller

Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının ve adedinin en yüksek olduğu beş il sırasıyla; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya, keşideci sayısının en yüksek olduğu beş il ise sırasıyla İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa olarak kaydedildi.

Kamupersoneli.net – ANKARA