Ekonomi

TBMM’den açıklama geldi! 4/D’li personele maaş müjdesi!

TBMM’den on binlerce işçiyi sevindiren maaş haberi geldi. Gelen bilgiye göre Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde taşeron ve kamu işçilerinin maaş farklılıklarının giderileceğinin altı çizildi.

0x0-asgari-ucrete-350-tl-zam-mujdesi-var-mi-2021-yili-asgari-ucret-brut-ve-net-zam-ne-kadar-olacak-iste-tarih-1600069153288.jpg

“TÜM PERSONELİN SENDİKA HAKLARI KORUNMALI VE DESTEKLENMELİDİR”

HDP’li Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul yapmış olduğu açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

“Bu Meclis kendi çalışanlarının emeğini adil bir şekilde dağıtmıyor. Deyim yerindeyse terzi söküğünü dikemiyor. Meclis çalışanlarımız ücretten eşit şekilde yararlanmıyor. Aynı işi yapan kişilerin maaşı aynı değil. Birçok defa dile getirmemize rağmen sözleşmeli personelin kıdem tazminat hakkı yok sayılmaya devam ediyor. Danışman arkadaşların maaşları dışında hiçbir güvencesi yok, işten ayrıldıklarında hiçbir özlük hakları yok. Sözleşmeli personelin haksız sözleşme iptaline yönelik hiçbir düzenleme mevcut değil. Daha önce taşeron olarak çalışan, şu anda sözleşmeye geçirilen personelin haklarında en ufak bir değişiklik yaşanmamıştır, sadece isimleri değişti; daha önce taşeron çalışanlardı, şimdi sözleşmeli çalışanlar. Mecliste çalışan sözleşmeli personelin kıdem tazminatı hakkı tanınmalıdır, özlük hakları korunmalı ve desteklenmelidir. Tüm personelin sendikal hakları korunmalı ve desteklenmelidir”

0x0-asgari-ucrete-350-tl-zam-mujdesi-var-mi-2021-yili-asgari-ucret-brut-ve-net-zam-ne-kadar-olacak-iste-tarih-1600069156703.jpg

“KURUMUMUZ BU YÖNDE UYGULAMA YAPACAKTIR”

Bu açıklama sonrasında TBMM Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç, şu açıklamayı yaptı:

“Değerli milletvekilleri, statü farklılığına tabi olarak ortaya çıkan ücret farklılıkları -doğrudur- Türkiye Büyük Millet Meclisinde mevcuttur, ancak diğer kamu kurumlarında da olduğu gibi. Kurumumuz da, yani Türkiye Büyük Millet Meclisi Teşkilatı da 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/A maddesine göre kadrolu -ki burada 666 sayılı KHK’nin öncesi ve sonrası da var- 4/B maddesine göre sözleşmeli, 4/D maddesine göre sürekli işçi ve 6253 sayılı Kanun’un 30’uncu maddesine göre de sözleşmeli statülerde personel çalıştırmaktadır. Şimdi, tabii ki bu da çok farklı özlüklere, ücret farklılıklarına yol açan bir durum. Ancak, Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak tek başına bizim bu konuda yapabileceğimiz bir şey yok ki bu konuda da bütçe görüşmelerinde, Komisyonda da Sayın Meclis Başkanımız da bu konudaki düşüncelerini net olarak ifade etti. Kanunda, bu kapsamda genel bir düzenleme yapılması hâlinde kurumumuz da bu yönde bu uygulamayı yapacaktır”

0x0-12-eylul-evde-bakim-maasi-yatan-iller-listesi-evde-bakim-maasi-hangi-illerde-yatti-1599890135739.jpg

SEVİNDİREN HABER GELDİ

“Bir diğer önemli bir konu; bildiğiniz gibi kurumumuzda görev yapan 4/D’li personel arasında da maaş farklılıkları mevcuttur. Türkiye Büyük Millet Meclisi İdari Teşkilatında görev yapan sürekli işçi kardeşlerimizden bahsediyorum; garsonlardan, temizlikçilerden, aşçılardan ve diğerlerinden. Başbakanlıkın farklı birimlerinden Meclisimize devredilen personel ile Millî Saraylar’da olup da kurumumuzda görev yapan personel arasındaki ücret farklılıkları taşeron işçi alımı yapılırken ihale şartnamesinde belirtilen asgari ücrete uygulanan artırımdaki farktan kaynaklanmaktadır. İlgili mevzuat çerçevesinde, buradan söyleyebileceğim şey şudur ki zamanı yaklaştı, ilk toplu sözleşmeyle bu farklılıklar büyük ölçüde bu sürekli, daimi işçiler açısından giderilecektir. Burada idari teşkilatımızda görev yapan personel yine 666 sayılı KHK’ye tabi olmakla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisinin diğer kamu kurumlarından da farklı bir çalışma sistemine de sahip olmasını da gözeterek diğer farklı ülke parlamentolarında da olduğu gibi kendi personel rejiminin yapılması noktasında da birtakım çalışmalar da Başkanlıkça sürdürülmektedir”