Ekonomi

TESK'ten Bedelli Askerlik İçin Yeni Talep: Bedelli Askerlik Kredisi İçin Faizler Düşürülmeli

Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken bedelli askerlik yapacak gençlere yönelik olarak yeni bir düzenleme talep etti.

Palandöken, bankaların bedelli askerlik kredisi faizlerini düşük tutmasını istedi ve bedelli askerlik uygulaması sayesinde esnafların eleman sıkıntısının biraz da olsa rahatlatacağını belirtti.

Palanöken yazılı açıklamasında;

“Bedelli askerlik uygulaması ile esnafın eleman sıkıntısını bir nebze de olsa rahatlatacak.

Ancak askerliğini yapmadan genç girişimci olmuş ve iş yeri açmış bulunan gençlerimizin olumsuz etkilenmemeleri, işyerlerini kapatmadan kısa süreliğine askerlik görevlerini yapıp işlerinin başına dönmeleri hem genç girişimciler, hem de ülke ekonomisi için önemli.

Bunun için askerlik görevini bedelli olarak yerine getirmek isteyenlere bankalar düşük faizli kredi vermeli” dedi.

Merkez Bankasının faiz indirimine yönelik olarak değerlendirmede bulunan Palandöken bedelli askerlik kredisi faiz oranlarına yönelik;

“Kamu ve özel bankalar bedelli olarak askere gidecek olan gençlere özel fırsatlar sunmalı. Bankaların erken faiz indirimi piyasaları hareketlendirir.

Yeni uygulamaya başlanan bedelli askerlikten faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın önü de açılmış olur.

Yani bedelli askerlik yapacak olanlara verilecek özel düşük faizli kredi uygulaması hem esnafın eleman kaybı yaşamasını bitirecek, hem de askere giderek işini kaybedecek gençlere ümit olacak.

En önemlisi işini kuran gençlerin işini kapatmaması için bu gençlere düşük faizli bedelli kredisi verilmeli. Bu uygulama ile iş dünyası için de büyük bir rahatlama sağlanacak.

İşe erkenden girip mesleği öğrenmişken 6 aylık bir uzaklaşma hem sektörleri sıkıntıya sokuyor hem de çalışan için mesleği unutmaya ve işten çıkmaya neden oluyordu.

Bedelli uygulaması ile bu ayrılık yeni düzenleme ile 1 ayla sınırlı olacak” dedi.

33 Bin 500 TL’lik bedelli askerlik parasının pek çok kişi tarafından ödenmesi kapsamında zorluklara neden olduğunu ifade eden Palandöken;

“Bunun için de bankalara görev düşüyor. Kredi faizlerindeki yüksek oranlar mutlaka aşağı çekilerek bedelli askerlik yapmak isteyen genç esnaf ve sanatkarların önü açılmalıdır.

Çünkü 33 bin 500 TL’lik ana para faiz oranı çok yüksek meblağlara ulaşmaktadır. Bedelli Askerlik kredisi diğer kredilerle bir tutulmamalı.

Özellikle işyeri sahibi ve çalışan gençler için özel bedelli askerlik kredisi uygulanmalıdır. Çünkü bu vatani görev yerine geçen bir bedel.

Bu yüzden mutlaka ayrıcalık sağlanmalı, faizler düşürülmeli. Binlerce genç vatandaşımız için bu ayrıcalık çok görülmemeli” dedi.

Bir Yorum

  1. Millet vekili dertli askerlik borçlanması kredi faizleri sıkıntılı daire alıp işsiz kalanlara bizleri krizlere sürükleyip ortada bırakanlar nice aileleri boşandırıp hapse göndernlere yapılan bu zulümlerı bu masum insanlara yaşatıp milletin vekili olup maaşı az görenlere yazıklar olsun.Borç yüzünden evine ekmek götürmeyen insanlar varken sefa size haram olsun hakkımızı yiyen devlet yönetip az geliyor diyeneyaziklar olsun biz girelim borç yüzünden ceza evine siz sefa sürün. Sanki krizi biz yapıyoruz.Işsiz olan insandan vergi alana yazıklar olsun.

  2. İşsiz asilere verilen para devleti haklı çıkarmaz.Hiç vakit kaybetmeden aileler tespit edilip aile büyüklerine iş imkanı tanınmalıdır.Çatlak büyük.İlgili kurumlar bu konuyu ele almazsa iş işten geçecek.Kurumlar yetersizse millet vekilleri binlerde yetersizse belediyeler yada muhtarlar.Çare çatlağa ulaşmak.Milleti işsiz aşsız olanin geleceğinden hayır gelmez.Adalet olmadan düzen sağlanmaz.