Ekonomi

Teşviklerden Yararlanamayanlara Toplu Ödeme Sağlanacak

Hafta içerisinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan torba tasarı yeni müjdeleri beraberinde getirerek vatandaşları mutlu edecek söz konusu istihdam teşvikleri konusunda atılan en iyi adımın torba tasarı maddeleri olduğu ifade ediliyor. Söz konusu tasarıya göre istihdam edilecek elemanlarının tüm vergileri ve primlerinin Hazine Müsteşarlığı tarafından karşılanacağı ifade edildi.

Diğer yandan bilişim ve imalat sektöründe brüt maaşların asgari ücretle sınırlandırılmayacağı ve küçük işletmelerde bulunan yeni elemanların maaşlarının ve primlerinin 6 ay süreli olmak şartıyla devlet tarafından karşılanacağı ifade edildi. 

Tosba tasarı sayesinde yeni isthidam teşvikleri getirilirken geçmişe dönük olan işverenler için yeni imkanlar tanınacak 5510 sayılı Kanun içeriğine eklenmiş olan ek 17’nci madde ile tüm şartları taşınmasına rağmen prim teşvikleri destek ve indrimlerden fayda göremeyenler bu konuda başvuru yapacak teşvik ve indirimlerden yararlanabilecekler. Diğer yandan bu işverenler yararlandıkları indirim ve teşvikleri başka indirimlerle değiştirme hakknda sahip olabilecekler. Ancak bunun için süre şartı göze çarpmakta.

Yasanın çıkmasından sonra başvuru yapılmasına dikkat çekilirken sağlaman imkanda başvuru tarihinden 6 ay geriye doğru işleneceği ifade edildi. İşverenlere iade edilmesi planlanan tutarların maddenin yürürlük kazandığı tarihten önce talep edenler için maddemin yürürlük tarihine odaklı olarak takip eden ay başı itibariyle yürürlük tarihinden sonra talepte bulunanlar için ise talep tarihlerini takip eden ay başından itibaren faizlerin esas alınarak hesaplanacağı ve 3 yıl içinde kesin olarak ödeme yapılacağı ifade edildi. 

Kamupersoneli.net I ANKARA