Ekonomi

TİGSAD Başkan Yardımcısı Özdinç: "Giyim Sektöründe Personel Açığı Var"

Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) Başkan Yardımcısı Bahri Özdinç, sektöre ve sektörde personel istihdamına ilişkin açıklamalar yaptı. Özdinç açıklamalarında, iç giyim sektöründe kalifiye eleman açığı olduğunu, bu açıkların giderilmesi için üniversitelerde daha fazla bölüm açılması gerektiğini ifade etti.

Özdinç: “Ülkemizde iç giyim tekstil sektöründe 50 binin üzerinde kalifiye personel açığı var. Sektördeki en büyük personel eksiği makineci, depocu ve kesimci olarak çalışan işçilerde, bu alanlardaki personel eksikliği sektörün daha yavaş ilerlemesini sağlıyor.

Yeni nesil konfeksiyon alında çalışmaya sıcak bakmıyor. Onlara bu sektörü sevdirmek ve meslek sahibi olmalarını sağlamak için üniversite ve meslek liselerinde konfeksiyon bölümlerinin arttırılması gerekiyor. Bugün konfeksiyonda sıfırdan başlayan bir kişi asgari ücret alıyor, vasat bir usta ise 3000 TL gibi bir maaş alıyor. Aynı sektörde tasarımcının kazandığı ücret ise 10 bin TL’nin üzerinde oluyor” dedi.

TİGSAD Başkan Yardımcısı Özdinç, Güneydoğu’da genç işsiz sayısının daha fazla olduğunu ifade ederek: “Güneydoğu’da yapılan yatırımlar için ciddi teşvik uygulanıyor. Ama bizler öncelikle istihdama teşvik verilsin istiyoruz. İç giyim sektörünün üretim yatırımı çok pahalı değil bu yüzden istihdam teşviki bu sektör için daha faydalı olacaktır. Eğer bölgeye yönelik teşviklerde değişiklik yapılabilirse üretimlerimizi bu bölgeye kaydırabiliriz.

Üreticilerimizin üretim alanlarını bu bölgeye kaydırabilmesi için dantel, lastik, kumaş gibi yan sektörlerin de doğuya geçmesi gerekiyor. Sektörün yan kollarını da kapsayan bir teşvik sağlanırsa bölgedeki istihdam sorununa ciddi katkı sağlayabiliriz’’ dedi.

Kamupersoneli.net