Ekonomi

Torba Kanun İle Milyonlarca Çalışana İzin Müjdesi Verildi

Resmi Gazete’de yayımlanan Torba Kanun ile çalışanlar izinlerini istedikleri gibi bölme hakkına sahip oldular. Çalışanlar istediklerinde 1 gün de olsa yıllık izin kullanma hakkına sahip olacaklar. 

Daha önce çalışanlar 10 günden az olmamak şartı ile yıllık izinler 3’e bölünüyordu. Ancak yeni düzenleme ile  izinler istenilen parçaya bölünebiliyor. Bu durumda çalışanlar isterlerse yıllık izinlerinden 1 günde olsa kullanabilecekler.

Bu durum özellikle resmi tatiller öncesi ve sonrasında 1 günlük izin kullanarak süreyi uzatma imkanı da getirdi. 

İZİNLERİ BÖLMEK SERBEST

Yeni yapılan düzenleme ile eskisi gibi 1 yıllık çalışma sürelerini dolduran çalışanlar kıdemlerine göre belirlenen izin günlerini kullanabiliyorlar. Yeni Asır’dan Faruk Erdem’in aktardıkarına göre izni parçalara ayırma konusunda çalışanlar artık özgür. Bu bağlamda 20 gün izni olan bir çalışan bunun 10 gününü kullandıktan  sonra kalan 10 günü istediği parçaya bölebiliyor.

Yapılan bu düzenleme ile işverenler de daha önce yasaya aykırı olarak kullandıkları 1 günlük izinler sebebi ile ceza ücreti ödemekten de kurtulmuş olacaklar.

KIDEME GÖRE İZİN SÜRESİ

Kimin ne kadar izin kullanacağı ise işçinin ne kaç yıl çalıştığı ile orantılı. Bir yıldan beş yıla kadar çalışanlar 14 gün, 5 yıldan fazla 15 yıldan az çalışanlar 20 gün, 15 yıl dahil daha fazla çalışanlar ise 26 gün izin hakkı alıyorlar.

Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. Bununla birlikte her bir gunluk izinde yillik izin isveren tarafindan eriyip gidecek toplu bir izin kullanamayacak. Kullanmasa bile en azindan cikarken o izin ucretini talep edebilecek gene calisanin aleyhine

  2. peki bu sisteme uymayan iş yeri varsa .yani en az yillik izni 14 gun gzukuyo..ama 7 gun veriyolar…bunun cezai uygulamasi varmii…o işciler nolcak…

  3. Bu izinler vekil imam hatip olarak çalışan içinde geçerli mi

  4. Zaten yapılıyor kışın 3 gün git 5 gün git 1 gün yat yilardir var

  5. Bu düzenleme ile 19 Mayıs 15temiz 1Mayıs 23Nisan kurban bayramı ramazan bayramı 29 Ekim gibi bayramlara bir gün öncesinden ve birgün sonrasından olmak üzere toplam 14günlük toplu izin bitmiş olacak ve işveren zorla kullandırıp senelik izinden kesdim diyecek gene işverene yönelik bi kanun malesef