Ekonomi

Torba Tasarı Sayesinde 700 Bin Kişiye İstihdam Sağlanacak

TBMM Plan ve Bütçe komisyonuna sunulan yeni istihdam teşviklerini içeren torba tasarı kabul edildi. Tasarı ile ekonomi alanında istihdamların artırılması, yatırımlar, üretimler ve ihracatlara AR- Ge faaliyetlerine yeni güçlü teşviklerimn sağlanması planlanıyor.

Torba tasarı ile sağlanan teşviklere yönelik olarak etki analizlerine göre paketlerin kamu bünyesine maliyeti ise 17. 3 Milyar Türk Lirası oldu. Tosba tasarı ile sağlanan bu teşviklere yönelik olarak ekonomi yönetimi teşviklerin istihdamı artıracağı ve ekonomiyi canladırarak 700 bin ek istihdam sağlanacak. Etki analizlerine göre maliyet kalemleri istihdam teşviklerinde yer almakta. İstihdamnların korunması sebebiyle özel sektör işverenlerine asgari ücret desteği verilerek yıllık olarak 9 Milyar Türk lirası gelirden vazgeçileceği belirtildi.

2018- 2020 yılları arasında işe alınacak sigortalıların ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenleri için sosyak güvenlik prim desteği sağlanacağı belirtildi. Yaklaşık olarak 687.000 kişiyi kapsayacak olan bu düzenleme sayesinde 3.4 milyar Türk Lirasından vazgeçilecek.

Net olarak 6.2 milyon asgari ücretliyi yakından ilgilendiren ilave asgari geçim indirimi uygulamasının kalıcı olarak belirtilmesi maliyeti ise 800 Milyon Türk Lirası olarak öngörülmekte. İlave istihdam sağlayan işletmelerin gelir ve damga vergisi istisnasıyla 430 Milyon Liralık gelir kaybı görülecek. 

Sanayi sicil belgelerine sahip olan işletmelerin yatırım teşvik belgeleri aranmadan imalat sanayisi içerisinde kullanılan makine ve teçhizat alımlarına 31 Aralık 2019 yılına kadar KDV istisnası getiren düzenleme sayesinde destek 1 Milyar Türk Lirası olacak.

Diğer yandan hurda teşviki olarak bilinen 16 yaş ve üzeri araçların trafikten kaydı silinerek hurdaya alınması sayesinde araç sahiplerine yurt içinden yeni araç almaları durumunda 10 Bin Türk Lirasını geçmemek koşuluyla ÖTV indirimi sağlanmasının ise 500 Milyon Türk Lirası alacaktan vazgeçilmesi planlanıyor.

Kamupersoneli.net I ANKARA