Ekonomi

Torba Yasa ile Hangi Değişiklikler Gelecek?

Torba yasanın gündemde yerini almasının ardından, vatandaşlar yasada kendilerini ilgilendiren maddeler olup olmadığını merak ediyor.

‘Af çıkacak mı? İşsizlik maaşı ve asgari ücrette değişiklik olacak mı?’ Merak edilen sorular arasında yer alıyor. İşte torba yasa ile ilgili detaylar:

AF ÇIKACAK MI?

‘Af çıkacak mı?’ sorusuna ilişkin açıklama Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’den geldi. İşte o açıklama:

 “Bazı suçlarla ilgili toplumda gerçekten cezasızlık anlamına gelecek algı oluşmasını istemiyoruz. Çok hassas bir konu. ‘Cezaevleri boşalsın, rahatlama sağlansın’ diye bir düzenleme yapılamaz. Çünkü adalet duygusu yara alır. Suç işleyenlerin cezasını çekmesi lazım. Şu anda olgunlaşan bir durum yok. Somutlaşan bir çalışma olursa kamuoyu ile paylaşırız. Bu tür infaz düzenlemeleri her zaman yapılabilir ancak kamu vicdanını rahatsız etmemek kaydıyla.

Türkiye’deki cezaevi sayısı: 384

Cezaevlerinin kapasitesi: 207.339

Hükümlü sayısı: 141.802

Tutuklu sayısı: 207.339

Cezaevlerindekilerin sayısı: 229.790

Adli tutuklu(Cinayet, gasp, hırsızlık, dolandırıcılık gibi suçlar): 163.618

Terör suçlusu: 63.242

FETÖ tutuklusu sayısı: 49.900

Organize suçtan tutuklu: 2.930″

İŞSİZLİK MAAŞININ TARİHİ DEĞİŞİYOR

Torba yasa ile her ayın sonunda yapılan işsizlik maaşı ödemeleri, giriş, emeklilik gibi durumların tespit edilerek, fazladan yapılan ödemelerin önüne geçmek için işsiz maaşları her ayın beşinde yapılacak. Bu değişiklik hala işsizlik ödeneği alanları da kapsayacak ve onlar da maaşlarını her ayın 5’inde alacak.

ASGARİ ÜCRETTE DEĞİŞİKLİK YAPILACAK MI, ZAM GELECEK Mİ ?

Asgari ücretli çalışanlar, vergideki değişiklik  nedeniyle 1404 TL maaş yerine,  Ekim ayında 1374 lira, Kasım-Aralık aylarında da 1328 lira alacaktı. Torba yasa ile Ekim-Kasım-Aralık aylarında ücretleri 1404 liranın altına düşecek olan tüm çalışanların net ücretleri, 1404 liraya tamamlanacak şekilde ilave geçim indirimi ödenecek.

Devlet, sene sonuna kadar asgari ücretle çalışanlara 76 TL destek sağlayacak.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA