Ekonomi

Trafik Sigortasına Zam Geliyor

Dolu felaketinde sigortacıların cebinden çıkan maliyetler nedeni ile trafik sigortasında düzenleme yapıldı.

2015 yılında trafik sigortası fiyatlarında artış yaşanmıştı. Bunun üzerine Nisan ayında tavan getirilmiş ve maksimum fiyat 7’nci basamakta yani 4 yıl üst üste kaza yapmayan sürücülerde İstanbul’da 470 ve Türkiye genelinde ise 444 lira olarak düzenlenmişti. 

Enflasyona Karşı Korumak İçin

Sigorta şirketlerini enflasyona karşı korumak için bu tutarları önce ayda yüzde 1, Eylül ayından sonra ise yüzde 1.5 artırma kararı verilmişti. Bununla birlikte ortalama tavan fiyatında Nisan ayından yıl sonuna kadar yüzde 10 civarında artış yaşandı.

Habertürk’ün haberine göre, iyi sürücüler için İstanbul’da 44,4 Türkiye genelinde ise 47 lira artarak sırasıyla 488 ve 517 lira olarak düzenlendi. 

Düzenleme Yapılacak

Ortalama trafik sigortası fiyatları şu anda 550 lira seviyelerinde. Döviz kurunda yaşanan artışın etkisi ile trafik sigortasının ana maliyet kalemi olan yedek parça fiyatlarının önemli oranda yükselmesi İstanbul’daki dolu ve sel felaketinde sigortacıların cebinden çıkan 520 milyon lira ve diğer maliyetlerdeki artışın ardından düzenleme yapılma kararı alındı.

Yüzde 5 Zam

Söz konusu tavan fiyatların 2018 yılında yüzde 5 arttırılacağı öğrenildi. Bununla birlikte ortalama fiyat 27.5 lira artacak ve 577 liraya çıkacak. Yapılan yüzde 5’lik zammın ardından İstanbul’daki iyi sürücünün ödeyeceği prim tavanı 25.8 lira yükselerek 543 liraya Türkiye genelinde 7’nci basamakta bulunan iyi sürücülerin ödeyeceği trafik sigortası parası da 24.4 lira artarak 513 TL’ye yükselecek.

Yılın ikinci yarısında da trafik sigortasının yüzde 5 artırılmasının düşünüldüğü belirtildi.

2016 ve 2017 yılı trafik sigortasına ait grafik şu şekilde:

Kamupersoneli.net – ANKARA