Ekonomi

TÜİK Verilerine Göre Türkiye'de 5 Gençten 1'i İşsiz

Türkiye ekonomisindeki büyüme ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından oluşturulan Milli İstihdam Seferberliğine rağmen işsizlik artıyor. 

Yılbaşından bu yana işsizlik verileri Temmuz ayı itibari ile yükselmeye başladı. TÜİK tarafından geçtiğimiz günlerde işsizlik rakamları açıklandı. Buna göre işsiz sayısı Temmuz 2017’de geçen yılın aynı dönemine göre 119 bin kişi artarak 3 milyon 443 bin kişi oldu.

TÜRKİYE GENELİ 6 MİLYON İŞSİZ GENÇ VAR

TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre işsizlik oranı yüzde 10,7 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı geçen yıla göre değişmedi ancak Haziran ayına göre 0,5 puan artış yaşadı. İş bulma ümidini kaybedenleri ve iş aramayan ancak çalışmaya hazır olanlar ile zamana bağlı eksik istihdamı da kapsayan geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 17.7’ye çıkıyor. Bu kapsamda gerçek işsizlik Türkiye genelinde 6 milyon 23 bini buluyor.

TARIM DIŞI İŞSİZLİK DEĞİŞMEDİ

Ayrıca genç nüfusta işsizlik oranı Temmuz ayında 1,3 puan yükseldi. Böylelikle yüzde 21,1 ile son 4 dönemin zirvesine çıktı. Temmuz ayında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan verilere göre 15-64 yaş grubunda bu oran 0.1 puanlık azalış ile yüzde 10.9 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı da değişim göstermeyerek yüzde 13’te kaldı.

İşsizlik hakkında verilerin detaylarına bakıldığında genç erkeklerde işsizlik oranı yüzde 17,6 iken, genç kadınlarda söz konusu oran 27,5 olarak gerçekleşti.

“NÜFUSUMUZUN YARISI İŞ GÜCÜNÜN DIŞINA İTİLMİŞ”

CHP’nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu konu ile ilgili olarak bir açıklama yaptı. Aykut Erdoğdu işsizlik oranının yüzde 10.7 olarak ilan edilmesine karşın, mevsimsellikten arındırılmış işsizliğin 11.2 olduğunu söyleyerek açıklamasında “Türkiye 2016’da dünyadaki 187 ülke arasında iş gücüne katılma oranının en düşük olduğu 22’nci ülke. Buna rağmen aynı yıl dünyada işsizliğin yüzde 10’un üstünde olduğu, diğer bir deyişle işsizlik oranında rekor kıran 56 ülke arasında yer alıyor. İşsizlik oranları açısından Türkiye; Kongo, Porto Riko ve Jamaika gibi ülkelerle aynı ligde. Çalışabilir çağda olan nüfusumuzun yarısı iş gücünün dışına itilmiş durumda” ifadelerine yer verdi.

KAMUPERSONELİ.NET | ANKARA