Ekonomi

Türk Ekonomisinde Gelecek Beklentileri Yüksek!

Türk ekonomisine verilen destekler ve yapılan gelecek eylem planları meyvelerini vermeye başlıyor.

Türkiye yaşadığı iç problemler ve dış problemlere rağmen , küresel belirsizlik , jeopolitik durumdan kaynaklanan tehditler ve borsa dalgalanmalarına rağmen umut vermeye başladı. Hükümentin gençler için planladığı 50bin tl karşılıksız verilerek iş kurmasına olanak sağlayan eylem planı, ar-ge’nin desteklenmesi ve 150bin TL ye kadar kredi verilmesi türk ekonomisini olumlu yönde etkilemişe benziyor. Ekonomiye yansıyan rakamlarla 2016 yılının ocak ayında kurulan kooperatif ve şirket sayısında gözle görülür bir artış olduğu belirtildi. Geçen yılın aksine türk ekonomisine bu yılın ocak ayını baz alınarak geçen yıla göre yüzde 12’ye ulaşan bir artış olduğu yani ciddi derecede güven artışı olduğu gözler önüne serildi.  En fazla kurulum toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtlar, inşaat ve imalat sektöründen oluştu. İş dünyası temsilcileri, “Çizilen vizyonla, gelecek beklentileri yüksek” dedi.

DAHA AZ ŞİRKET KAPANIYOR

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB), açıkladığı verilere göre, yılın ilk ayında kurulan şirket ve kooperatif sayısı, bir önceki aya göre yüzde 11,72 artarken, kapanan şirket sayısı ise yüzde 21,55 azalışla bin 915’e geriledi. 

TOPTAN VE PERAKENDEYE TALEP BÜYÜK

Geçen ay kurulan toplam şirket ve kooperatiflerin 2 bin 27’si toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, bin 168’i inşaat, 988’i ise imalat sektöründe yer aldı. Kurulan gerçek kişi ticari işletmelerinin ise bin 792’si toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, bin 75’i inşaat, 624’ü imalat sektöründe faaliyet göstermeye başladı. Ocak ayında kurulan kooperatiflerin 7’si işletme , 10’u tarımsal kalkınma ve 23’ü ise konut yapı kooperatifi oldu.

İŞTE DEVLETİN YENİ İŞ KURMAK İSTEYENLERE VERDİĞİ DESTEKLER

* Esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi

* İş kurmak isteyen gençlere 50 bin liraya kadar hibe

* 150 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği

* Tekno girişimciye 150 bin liraya kadar hibe

* Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin liraya kadar karşılıksız destek

* 150 bin liraya kadara kredi desteği

* Taşınırların teminaz olarak kullanılmasının önündeki engeller kaldırılacak

* KOBİ’lerin borsaya açılma faaliyetlerine destek

* Basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8 bin liraya kadar kazançlarından hesaplanan vergi alınmayacak

* Kentsel dönüşüm projesi ile üretilen konuta KDV muafiyeti

* Şartları sağlayan her vatandaşa faizsiz, 1 yıl geri ödemesiz 10 bin TL evlilik kredisi

* Ev almak için konut hesabı açan ve yüzde 25 biriktirenlere yüzde 15 kamu katkısı