Ekonomi

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay'dan Kıdem Tazminatı Açıklaması: " Biz Anlaşamıyoruz…"

GAZOZUN GAZI KAÇTI 

Kıdem Tazminatı Konusu Ne Olacak ? Beklentileriniz nedir? şeklinde kendisine yöneltilen soruya Türk-İŞ Genel Başkanı Atalay: ” Şimdi sene de iki kere kim çıkarıyor anlamıyorum? Kıdem tazminatı ile ilgili düzenleme yapılacak. İş yerlerinde emekliliği dolmamış arkadaşlar iş yerlerini terk ediyorlardı. Biz her sene özellikle son 3-4 senedir senede 5-10 kere konuşma yapıyorum. Bana da gına geldi aynı şeyleri söylemekten.

BU BİZDEN Mİ ÜLKEYİ YÖNETENLERDEN Mİ KAYNAKLANIYOR

Şimdi bizim geldiğimiz nokta şu, 16 milyon kişinin çalıştığı yerde 1 milyon 700 bin kişi örgütlü, bunun 900 bin civarıda TÜRK-İş’de. Bu büyük bir ülkeye yakışmıyor. 12 Eylül’de ülkenin nüfusu 44 milyondu örgütlü sayısı 2 buçuk milyondu. Şimdi nüfus 2 katı ama örgütlü sayısı 1 milyon 700 bin. Bu bizden mi kaynaklanıyor , ülkeyi yönetenlerden mi kaynaklanıyor ? bunu iyi düşünmek lazım.

DÜNYANIN HİÇ BİR YERİNDE BÖYLE BİR SİSTEM YOK

Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir sistem yok. Kıdem tazminatı ile ilgili ülkemizi yönetenler bize diyor ki ‘ Şimdi Yüzde 20’si alıyor. Evet alanların sayısı almayanlardan daha çok onu biliyorum.Bizde diyoruz ki almayanlarla ilgili bir yasal düzenleme yapalım bu çok basit bizde katkı sağlayalım. Ama alanlarla ilgili bu sistemden memnunuz. Bu sistem ne bizim ayda 2 bin tl maaş alan kişinin hesabına işverenimiz buradaki patron 164  para yatırıyor. 30 gün üzerinden para yatırılıyor. 30 sene çalışmış bir arkadaşımız 2 bin 500 tl maaş alan bir kişi 30 sene sonra alacağı kıdem tazminatı 145-150 bin tl civarında. 2 bin 500 tl maaşla 30 sene değil 45 sene çalışsak 5 lira para koyamayız kenara. 

KIDEM TAZMİNATI KIZIMIZIN ÇEYİZ, OĞLUMUZUN DÜĞÜN PARASI

Ülkenin bu şartlarında adam nasıl geçinsin. Para biriktirme şansımız sıfır. Tek dayanağımız ne bizim? Kıdem Tazminatı! Nedir Kıdem Tazminatı? Kızımızın çeyiz parası, oğlumuzun düğün parası evimiz yoksa alabilir miyiz? köye bir ev yapabilir miyiz? yani bu bizim son kalemiz. 30 günü muhafaza edilmeli. 8.33 kalsın. Ben bir ay çalıştım ayrıldım benim 164 liramı versinler. Veya 1 yıl çalıştım 1600 lira tutuyor onu da versinler. Niyetin o olmadığını düşünüyorum. Ülkemize değer katan çok değerli işverenlerimiz var. Ama Sigorta yatırmayan, sendikaya izin vermeyen bir sürü de işverenimiz var. Bunların sayısı daha çok.

KAYIT DIŞININ BEDELİNİ BİZ ÖDÜYORUZ

 Kayıt dışının bedelini biz ödüyoruz. Bize diyorlar ki bundan vazgeçin. Şimdi kaç kişi var sigortalı 15 milyon tamam onlara dokunmayacağız, yeni sisteme girenlerle ilgili düzenleme yapalım. Yeni sigortalı olacaklarsa 25 gün de olsun, kusura bakmayın 60 yaşında adamım ben kendime neden beddua ettireyim.

BİZ ANLAŞAMIYORUZ BU MESELE RAFTAN KALDIRLSIN

Sayın başbakanımızın , cumhurbaşkanımızın bana sözü var ! Taraflar anlaşmadan bu meseleyi önüme getirmeyin diyorlar. Biz anlaşamıyoruz bu meseleyi raftan kaldırsınlar. Geçen gün sayın Canikli’yle konuşma imkanı buldum. Bu konu bizim huzurumuzu bozuyor, kıdem tazminatı aşağı düştü kalktı bunu bırakalım. Gazozun havası artık kaçtı. Kıdem tazminatından vazgeçtik denilsin, almayanlara versinler , 30 günden verilsin.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA

Bir Yorum

  1. Bu ülkede işsizlik ve işçi haklari ndan başka sorun kalmadigini düşünüyorum.Artik işçilerin haklarinida elden gecirin.Esim bu yasayi bekliyordu daha fazla dayanamadı is yerinde asiri psikolojik baski lara dayanamayip isten cikti su anda bunalimda sagligina bisey olacak diye korkuyorum.:(