Ekonomi

Türk-İş Nisan ayında açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı!

Türk-İş Nisan ayı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırma sonuçlarını resmi sitesi üzerinden duyurdu. Kurum tarafından yapılan açıklamada; Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık tutarı) 2.374,00 TL,  Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı);  7.732,91 TL, olarak verildi. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise ise aylık 2.883,88TLolarak hesaplandı.   

Konfederasyondan yapılan açıklamada corona virüsü salgının Türkiye’de olumsuz etkilerini gösterdiği ve yaygınlaşan işsizlik ve yetersiz gelir yoksul kesimlerin geçim koşullarını daha fazla kötüleştirdiği ifade edildi. Kurum salgın döneminde ücretlerin korunmasının ve ihtiyacı olanlara gelir destekleri sağlanmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Türk-İş Nisan ayında açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı!

İşte Konfederasyon tarafından yapılan açıklama:

Küresel salgın Koronavirüs ülkemizde de olumsuz etkisini göstermektedir. Ancak yaygınlaşan işsizlik ve yetersiz gelir yoksul kesimlerin geçim koşullarını daha fazla kötüleştirmektedir.

Koronavirüs salgını görülmeye başladığından itibaren dünyanın her yerinde ve ülkemizde de bazı önlemler alınmıştır. Alınan önlemlerin pek çok ekonomik faaliyeti durdurması, işten çıkarmaların artması, ücretsiz izine çıkarılan işçilere verilen ücret desteğinin asgari ücretin yarısı tutarında kalması, kayıtdışı istihdamın da yaygınlığıyla birlikte koronavirüsün ekonomiye etkisi, vereceği zararın özellikle düşük ücretli ve yoksul kesimlerde giderek artacağını ortaya koymaktadır.

salgın döneminde ücretlerin korunması ve ihtiyacı olanlara gelir destekleri sağlanması giderek önem kazanmaktadır. Özellikle son dönemde giderek artış gösteren gıda fiyatları ve diğer temel ihtiyaçlar için yapılması gereken harcamalar elde edilen ücret gelirleriyle karşılanamamaktadır. İşçi kesimi, 2020 yılında geçerli olacak asgari ücretin insana yakışır bir düzeyde olmadığını daha yürürlüğe girmeden dile getirmiş, ancak işveren-hükümet kesiminin kararı geçerli olmuştu. Gelinen aşamada asgari ücretin ve genel olarak ücret gelirlerinin yetersizliği görünür olmuştur.