Ekonomi

Türkiye'de 1046 Kişi Bu İşi Yapıyor ! Maaşı 20 Bin TL: Siz De Yapabilirsiniz

Patent ve marka sayısı, bir ülkenin gelişmişliği ve ekonomik gücü hakkında bilgi veren en önemli göstergeler arasında yer alırken bu alanda yapılan çalışmalar sayesinde markalar kendilerini koruma altına alıyorlar. Bunun yanı sıra patent ve marka alanında faaliyetlerin hayata geçirilmesi için gerekli işlemleri yürütme yetkisi Patent ve Marka Vekilleri tarafından gerçekleştiriliyor.

Bu mesleği icra eden kişi sayısı Türkiye genelinde 1046. Konu hakkında açıklama yapan Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz bu mesleğin icra edilmesi için ihtiyacın en az 2 katı olması gerektiğini ifae etti.

KİMLER PATENT VE MARKA VEKİLİ OLABİLİR? NELER YAPILIR?

Bu mesleğe ilişkin başvuru sahiplerini Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde temsil etme, sınai hakların korunması için gerekli girişimlerde bulunma ve işlemleri yürütme yetkisi olan uzman kişilere Patent ve Marka Vekili deniyor. Bu mesleği icra edebilmek için Türk Patent’in düzenlediği genel yeterlilik sınavına katılmak gerekiyor. Bu sınav 16 Kasım’da Ankara’da gerçekleştirilecektir.

4 yıllık üniversite mezunu olan vatandaşlar bu sınava katulabiliryor. Sadece Türkiye’de geçerli marka ve patent müracaat işlemlerini değil, tüm dünya ülkelerinde bu işlemleri yürüten vekiller, yabancı dille birlikte hem Türkiye’de hem de yurt dışında geçerli olan ilgili fikri sınai mülkiyet kanunlarını bilmek durumunda. Vekiller, çalıştıkları şirketteki pozisyonlarına göre 5 bin ila 20 bin arasında maaş alabilirken, şirket sahibi olan vekiller ise yaptıkları işlem hacmine bağlı olarak yıllık ortalama 500 bin ile 600 bin TL arasında bir gelir elde ediyor.

AÇIKLAMA YAPILDI

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz bu konu hakkında bir açıklama yaptı ve açıkamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizin gelişmiş ülkeler seviyesinde bir kalkınma düzeyine gelmesi için yıllık 25 bin ile 30 bin adet patent başvurusu yapıyor olması gerekli. Bu başvuru sayısına ulaşılabilmesi için vekillere büyük iş düşüyor. Özellikle de teknoloji şirketlerinde ve Ar-Ge merkezlerinde vekillere duyulan ihtiyaç daha fazla. Sınai mülkiyet haklarının etkin biçimde korunması ve sanayicilerimizin, ticaret ya da araştırma ve geliştirme çalışmaları yürüten kurum ve kişilerin bu haklardan gerektiği gibi yararlanmalarını sağlayabilmeleri için vekiller hayati değer taşıyor. Diğer yandan, sınai hakların korunması, haksız rekabetin önüne geçilmesinin yanı sıra ülke içerisindeki ticaretin dünya standartlarına kavuşmasını ve yatırımların artmasına da öncülük etmektedir. Bu meslekteki bilinçlenme sayesinde yapılan inovasyonlar ve üretilen teknolojiler ile ortaya çıkan bir ürünün korunması mümkün. Özetle, ülkemizden dünya markaları çıkarabilmek için bu mesleği önemsemeli ve ilgi göstermeliyiz. Ben özellikle kadınlara 16 Kasım’daki sınava girmeleri için çağrı yapıyorum. Bu mesleğin bilinirliği ve gelişimi için daha çok kadın vekil olmalı.”