Ekonomi

Türkiye'deki Herkesi İlgilendiriyor ! Abonelik İptalleri e-Devlet Üzerinden Yapılabilecek

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren müjdeli haber BTİK’ten geldi. Bu kapsamda televizyon, internet, telefon gibi abonelik sözleşmelerinin iptali için istenen faks, imzalı dilekçe ve kimlik ibrazı dönemi artık sona erecek ve vatandaşlar işlemlerini e-Devlet üzerinden yapabilecekler. Vatandaşların çilesi haline gelen sözleşme feshi, BTİK tarafından çalışmaların tamamlanmasıyla e-devlet üzerinden yapılması mümkün olacak.

“SÜRPRİZ FATURALAR”

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu bu konu hakkında bir açıklama yaptı ve Ağaoğlu açıklamalarında tüketicilerin abonelik sözleşmelerini fesih etmek için büyük uğraşlar verdiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Hepimiz bir yerlere aboneyiz. Özellikle cep telefonu ve internet aboneliği çok yaygınlaştı. Burada en büyük sorun şu; abone olmak çok kolay ama abonelikten çıkmak prangalardan kurtulmaktan daha zor. Tüketici çırpınıyor. Operatörler de ‘bizim şurada bayimiz var gidip ıslak imzalı, kimlik ibrazlı fesih dilekçesi vereceksin ondan sonra biz değerlendireceğiz’ diyorlar. Eskiden abonelikten çıkmak isteyen tüketicinin en büyük başarısı dondurmak oluyordu. Bir süre sonra da sürpriz faturalarla karşı karşıya kalıyordu”

“FAKS TALEP EDİLİYORDU”

Açıklamalarında milyonlarca vatandaşın bu uygulama sebebiyle mağdur olduğunu belirten Aydın Ağaoğlu şöyle devam etti:

“Yakın zamanda 65 yaş ve üzeri için sokağa çıkma yasağı vardı. 69 yaşındaki aboneye bayiye gidip kimlik ibrazlı, ıslak imzalı dilekçe koşulları sunuyorlardı. Ayrıca faks talep ediyorlardı. Evde faks ne arar? Tarihe karıştı artık. Dilekçe yaz, imza at, onu tarat, faksla uzun uzun işlemler. Bunları yapamayacak olan milyonlarca abone çile çekiyordu. Şimdi e-devlet üzerinden abonelik fesih bildiriminde bulunacak. 24 saat içinde de operatör, fesih bildirimini aldığını karşı tarafa bildirecek ve 48 saat içinde hizmet sonlandırılacak. Hizmet sonlandırılmaz, abone kullanmaya devam ederse de firma fatura yansıtamayacak.

“ZOR OLMAYACAK”

Mevzuata göre, abonelik tesisini sağlayan yöntemden daha ağır bir yöntemle fesih yapılamaz. Bazen güvenlikten bahsediyorlar. İşlerine geldiği zaman o kadar çok güzel sorguluyorlar ancak abone tarafından fesih talebi geldiği zaman halk deyimiyle, yokuşa sürüyorlar. Artık abonelik çilesi son buluyor. Bugün Türkiye’de 160 milyon abonelik var. 83 milyon cep telefonu aboneliği, 60 milyon internet aboneliği var. Uydu televizyon ve sabit telefon aboneliğini eklediğiniz zaman 160 milyonun üzerindeki abonelere ‘gözünüz aydın’ diyorum. Artık abonelik feshetmek, prangalardan kurtulmak gibi zor olmayacak.”