Ekonomi

Türkiye'deki İflaslar Arttı! 12 Bin 800 Şirket Kepenk İndirecek

Türk şirketleri ortalama 80 gün ile dünyanın en uzun süren alacak tahsil etme süresine (DSO) sahip. Türkiye’de şirketler arasındaki ödeme davranışları son 10 yıldır giderek kötüleşiyor. Bu durumda şirketlerin iflaslarının artmasına neden oluyor.

İnşaat, ileri teknoloji, kağıt, ilaç ve makine sektörleri ödemelerde ortalamanın üzerinde 3 aydan daha uzun süre bekliyor. 

Ödeme Süresi 80 Güne Çıkarıldı

Alacak sigortası şirketi Euler Hermes’in raporuna göre, 2007’de ortalama 15 gün olan ödeme süresinin 80 güne çıkması, ayrıca dolardaki artış nedeniyle döviz borçlarında yaşanan olumsuzluklar şirket iflaslarını artırıyor. Ayrıca rapora göre, bu yıl Türkiye’deki kurumsal iflasların yüzde 4 artarak 12 bin 800’e ulaşması bekleniyor.

Allianz Makroekonomik Araştırmalar Küresel Başkanı ve Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, Türkiye ekonomisinin 2018’de yüzde 3.5 büyümesini öngördüklerini dile getirerek, 2017 ve öncesinde güçlü GSYİH büyümesinin yeterli istihdam olanakları yaratmadığını, kapasite kullanımlarındaki gelişmeye rağmen işsizliğin ciddi bir problem olduğunu aktardı.

Türkiye’nin İhracatı Arttı

Ludovic Subran, Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) devreye girmesinin etkili olduğunu belirterek; “Türkiye’de kredi sorununun önüne geçilebilmesi için bu sürecin iyi işlemesi önemli. Türkiye’nin ihracatı artmış durumda. Bu aslında Türk Lirası’nın değer kaybına bağlı fakat daha önceki yatırımlar KGF ile sübvanse edilmişti” ifadelerine yer verdi. 

Büyüme Oranı 5.2 Seviyelerine Yükselecek

Allianz Makroekonomik Araştırmalar Küresel Başkanı ve Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, Türkiye’nin ilk yarıda yüzde 5.1’lik büyüme oranını şaşırtıcı bulduğunu belirterek, bu oranın yıl sonunda yüzde 5.2 seviyesine yükseleceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Subran, enflasyon ve para birimi baskılarının normalleştirilmeye çalışıldığını belirterek; “Politika faizi yüzde 8’de sabit idi. Merkez Bankası likiditeyi yüzde 12,25’ten fonladı” değerlendirmesinde bulundu. Cari açık ve finansman sorununun ‘Türkiye’nin aşil topuğu’ olmaya devam ettiğini belirten Subran, 2015’ten beri TL’nin dolar karşısında yüzde 40 değer kaybettiğini vurguladı. Sert bir kur krizinin şimdilik önüne geçildiğini belirtti.

Büyümeyi Türk Halkı Sırtlıyor

.Sözcünün haberine göre, son iki yıldır Türkiye’ye giren yabancı para akışında çok sıkıntı olmasa da doğrudan yabancı yatırımlar açısından ciddi fırsatlar kaybedildiğini dile getiren Subran, Türkiye’deki ekonomik büyümeyi Türk halkının sırtladığını aktardı.

Kamupersoneli.net – ANKARA