Ekonomi

Türkiye'nin ilk kara yolcu taşıma şirketini Almanlar aldı

Kamil Koç 2013 yılında Actera Group’a 65 milyon dolara satılmıştı. Actera Group’un başında İsak Antika bulunuyor. Şirketin merkezi İstanbul’da.

Geçtiğimiz günlerde anlaşmayla ilgili değerlendirmede bulunan FlixMobility Kurucusu ve CEO’su Jochen Engert, “Kamil Koç’u ailemize katarak Türkiye seyahat pazarında yeni bir dönem başlatacağımız için çok heyecanlıyız. Biz FlixBus olarak herkes için çevreci ve akıllı bir seyahat deneyimi sunma vizyonuyla hareket ediyoruz ve yenilikçi ruhumuzu, akıllı teknolojik hizmetlerimizi ve yüksek güvenlik ve kalite standartlarımızı Türkiye’deki otobüs yolcularına sunarken, Kamil Koç’un neredeyse yüz yıllık deneyim ve bilgisinden faydalanacağımız için mutluyuz. Mevcut ürün ve hizmetlerle ilgili yapacağımız değerlendirmelerin ardından, müşteri deneyimini iyileştirmek için sefer ağımızı daha da genişletmeye, veriye dayalı çözümlerimiz ve algoritmalarımızla tarifelerimizi müşteri taleplerine göre iyileştirmeye odaklanacağız. Teknoloji platformumuz ve diğer yeniliklerimizle Türkiye’deki otobüs yolcularına uygun maliyetli, yüksek kaliteli ve daha bütüncül bir seyahat deneyimi sunacağız” ifadelerini kullanmıştı.

“KAMİL KOÇ” TÜRKİYE’NİN İLK KARA YOLCU TAŞIMA ŞİRKETİ OLARAK BİLİNİYOR

1926 yılında kurulan Kâmil Koç Otobüsleri A.Ş. Türkiye’nin ilk kara yolu yolcu taşıma şirketi olarak 93 yıldır faaliyetlerine devam ediyor. Kâmil Koç toplam 67 il, 271 ilçede ve 861 bilet satış noktası bulunuyor. Firmanın ortalama bin 100 araçlık filosu bulunuyor. Şirket 2020’de bin 800 araçlık filoyla 30 milyon yolcuya hizmet vermeyi hedefliyor. Kâmil Koç Otobüsleri A.Ş. bugün Türkiye’nin en büyük 500 firması arasında yer alıyor.

FLİXBUS HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER:

Bireysel ve bölgesel bazlı otobüs acentalarıyla çalışmakta olan firma, yeni hatlarını 3 yıllığına ihale etmektedir. İhalede galip gelen otobüs firmaları ise Flixbus’ta yalnızca kiralık otobüs, şoför veya yakıt giderleri masraflarıyla mükelleftir. Otobüs firmaları çalıştıkları güzergahlarda km başına 0.90 ila 1.20 Euro km başına hak ediş ücretleri almaktadır. İşletmeciler şehir girişleri, çıkışları ve otobüs ücretleri dahil olmak suretiyle herhangi bir ödeme yapmamaktadır. Bu bağlamda ödemelerin tamamı FlixBus tarafından karşılanır. İşletmeciler aynı zamanda Flixbus tarafından yüzde 20 kâr komisyonu da lmaya hak kazanmaktadır. Bu bağlamda yolculara verilen yiyecek ve içecekler FlixBus işletmecisi tarafından otomatla satılır. Ürünlerin FlixBus ile herhangi bir ilişkisi de bulunmaktadır.  

FlixBus ve Türk Otobüsçülüğü

UZMAN GÖRÜŞÜ:

Kamil Koç yüzde 30 komisyon garaj girişi çıkışı ve otoban ücretleri ödemektedir. Ancak Flixbus ise otobüs işletmelerinde tam tersi bir uygulamayı yürürlüğe koymuştur. Bu bağlamda sistemin Türkiye’de uygulanması halinde 3 yaş otobüs kriterinin ekonomik sorunlar gerekçesiyle başka zorluklar doğurabileceği belirtiliyor.

 

Bir Yorum

  1. Saygısız çalışanları olan disiplinsiz terbiyesiz iş ahlakından haberi olmayan bir işletmeydi. İyiki satılmış belki düzelir firma.