Ekonomi

Türkiye’de işsizlik ne durumda? Gerçek işsizlik oranı kaç?

Takip edilen önemli verilerden biride işsizlik rakamları. İşsizlik oranı bugün açıklandı. TÜİK verilerine göre mayıs ayında işsizlik, nisan ayına göre arttı. Üstelik işten çıkartmanın yasak olmasına rağmen.

TÜİK 2020 MAYIS AYI İŞSİZLİK ORANI

Vatandaşlar TÜİK’in açıkladığı işsizlik oranına inanamadı. TÜİK 2020 mayıs ayı işsizlik oranına göre işsiz sayısı, geçen yılın mayıs ayına göre 331 bin azaldı. İşsizlik oranı, işten çıkarmanın yasak olduğu dönemde bir önceki aya göre 1 puan arttı ve 12,9 seviyesinde gerçekleşti. İşsiz sayısı 331 bin azaldı ama çalışan sayısı 2 milyon 411 bin kişi de azaldı. Yani TÜİK’e göre işsiz sayısı azaldı ama çalışan sayısı da azaldı. Genç İşsizler Araştırma Platformu’ndan Ekonomist Dr. Murat Kubilay’a göre ise Türkiye’de işsizlik başka boyutlarda…

İş arayanların sayısı hat safhada. Bu yüzden de bu kişiler iş aramayı bıraktılar. Dolayısı ile çalışmadıkları gibi işsizde sayılmıyorlar. Bu işsiz sayılmayan kişilerin sayısı şu anda 4,7 milyonu geçmiş durumda.

İŞSİZLİKTE GERÇEK DURUM NE?

Kubilay ‘’İş başında olmayanlar; ancak iş yeri ile arasında ki ilişkiyi koparmamış, 3 ay içerisinde geri dönebilecek ve maaşının en az yarısını alanlar… İşte bu gurupta olanlar içerisinde ücretsiz izinli olup da 1168 TL alanlar işsiz sayılmıyorlar, yetmiyor birde bunlar çalışıyor gözüküyorlar. Bunlardan ötürü de istihdam ile ilgili açıklanan oranlar gerçeği yansıtmıyor. Yüzde 12,9 olarak açıklanan işsizlik oranına bakmak yerine, çalışabilir nüfusun kaçta kaçının çalıştığına bakmak gerekiyor gerçek işsizlik rakamını bulmak için… Ki bu şekilde belirtilen verilere göre istihdam oranı yüzde 41’e düşmüş durumda. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 70’ler düzeyinde’’ dedi.

Ekonomist Murat Kubilay’a göre gerçek işsizliği anlamak için istihdam edilenlerin sayısına bakmak gerekiyor.

İstihdamın azaldığını aslında TÜİK’te ortaya koydu. Sadece bir yılda istihdam edilenlerin sayısı 2 milyon 411 bin azaldı.