Ekonomi

Türkiye’nin pamuk ithalatı rekor kırdı!

Çiftçi Ege’de, Akdeniz’de, Çukurova’da, Harran’da pamuk hasadındayken Cumhurbaşkanı Erdoğan’a pamuk raporu sunuldu. Ulusal Pamuk Konseyi ile birlikte Ticaret Borsaları ve Ziraat Odalarının imzalarının olduğu raporda, kontrolsüz şekilde yani ihtiyacın üzerinde 400 bin lif pamuk ithal edildiği yazıyor. Bu rekor sayılacak pamuk ithalatı öyle büyük ki Mayıs 2021’e kadar pamuk ihtiyacı kapanmış durumda.

PAMUK ÜRETİCİLERİ ÜRÜNLERİNİ NASIL SATACAĞINI DÜŞÜNÜYOR

İplikçi depoları ithal pamuk ile dolu olduğundan dolayı Türk üretici ürünlerini nasıl satacağını düşünüyor. Ürettiği pamuğunu yok pahasına vermek zorunda kalacak. Yine rapora göre yerli pamuğun fiyatı dünya piyasasına göre yüzde 15 ile yüzde 20 oranında daha düşük. ‘’Pamuğun maliyeti 5 lira. Eğer 5 liranın üzerinde olursa bize kar kalır. Yoksa herhangi bir karımız yok’’ diyor çifti.

YUNANİSTAN’DAN BİLE PAMUK İTHALATI

Türkiye; ABD, Brezilya, Yunanistan, Azerbaycan hatta Sudan gibi birçok ülkeden pamuk ithal ediyor. Geçen sene 1,6 milyar dolar değerinde 1 milyon ton pamuk ithalatı gerçekleşti. Türk üreticisi ise bu ithalatın gölgesinde maliyet-fiyat dengesizliği nedeniyle tarlasına pamuk ekmekten vaz geçmiş halde.

TÜRKİYE PAMUK EKİM ALANI SEYRİ GRAFİĞİ

Tarım Bakanı tarımsal hasılada artış var dedi ama pamukta durum pek de öyle değil. Türkiye pamuk ekim alanı seyri grafiği bu… 2000 bin yılında 6 milyon 541 bin dönüm ekim alanı, 2019 yılında 4 milyon 788 bin dönüme düştü.

Türkiye’nin pamuk ithalatı rekor kırdı!

Şunu da belirtmemiz gerekiyor!.. Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında şuan bütün sektörler arasında ilk sırada. Bunun da temeli pamuk. Pamuğun her şeyi para, her şeyi Katma Değer… Dolayısı ile ithalat yerine pamuk üretimine ağırlık verilmesi gerekiyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Ürün masaları tarafından yayınlanan Pamuk Raporu’na göre, Türkiye’nin lif pamuk ithalatı 2018 yılında 766 bin 947 ton oldu. 2019 yılında ithalat 950 bin 590 tona ulaştı.