Ekonomi

TYP Kapsamında MEB Bünyesinde 60 Bin Personel Alınacak ! Başvurular Nasıl Yapılacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında Daha Güvenli Bir Eğitim Ortamı İçin Toplum Yararına Program Protokolü imzalandı.

Söz konusu protokol ile Toplum Yararına Program kapsamında okulların güvenlik ve temizlik hizmetlerinin karşılanmasına yardımcı olacak.

GÜVENLİK GÖREVLİSİ ALINACAK

Söz konusu imza törenine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bir konuşma yaptı. Bakan Soylu konuşmasında protokol kapsamında güvenlik açısından riskli görülen okulların güvenlik ve temizlik hizmetlerinin sağlanacağını ifade ederek bu kapsamda 9 bin 473 özel güvenlik görevlisinin okullarda görevlendirileceğini belirtti.

47 BİN 850 HİZMETLİ ALIMI YAPILACAK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da bir konuşma yaptı. Bakan Sarıeroğlu açıklamalarında 47 bin 850 kişinin hizmetli olarak okullarda istihdam edileceğini ifade etti. 

Bakan Sarıeroğlu konu ile ilgili açıklamasında “Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Milli Eğitim ve İçişleri bakanlıklarımızca toplamda yaklaşık 60 bin kişi okullarımızda görevlendirilecek. Bu protokolle hem ailelerin gözünün arkada kalmaması hem de evlatlarının hijyenik ve güvenli şartlarda eğitim alması için önemli bir adım atmış oluyoruz. İnşallah bu adımlarımız eğitim camiamıza, ailelere ve ülkemize hayırlı uğurlu olur.” ifadelerine yer verdi.

Protokol imza töreninde TYP kapsamında personel alımı yapılacağı belirtildi. Bunun ardından istihdam edilmek isteyen vatandaşlar TYP’nin ne olduğunu, kimlerin başvuru yapabileceğini ve başvuruların nasıl yapılacağını araştırmaya başladılar. Kamupersoneli.net olarak ziyaretçilerimizin akıllarındaki soruları yanıtlıyoruz. 

TYP NEDİR?

Yaptığımız haberin ardından ziyaretçilerimiz TYP’nin ne olduğunu araştırmaya başladılar. TYP’nin ne olduğu İŞKUR’un resmi web adresi üzerinden belirtilmiştir. 

Konu ile ilgili olarak İŞKUR tarafından yapılan açıklamada TYP’nin ne olduğu “İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla İŞKUR tarafından uygulanan programlardır.” şeklinde belirtilmiştir.

TYP’YE KATILIM ŞARTLARI

Ayrıca TYP kapsamında istihdam edilmek vatandaşlar TYP’ye katılma şartlarını da araştırıyorlar. TYP’ye katılma şartları İŞKUR üzerinden “”Kuruma kayıtlı işsiz olmak, 18 yaşını tamamlamış olmak, Emekli, malul, dul ve yetim aylığı almıyor olmak, Öğrenci olmamak (açıköğretim öğrencileri hariç), TYP’den yararlanılmaya başlanan gün itibarıyla Sosyal Yardım Bilgi sistemi üzerinden yapılacak sorgulamada herhangi bir nakdi sosyal yardım almıyor olmak,” şeklinde belirtilmiştir. 

TYP KAPSAMINDA İSTİHDAM NASIL SEÇİLMEKTEDİR?

TYP kayıt yaptıran vatandaşlar istihdam edilmek üzere nasıl seçilmektedir? Bu sorunun da cevabı her zaman olduğu programın sahibi İŞKUR’da… İŞKUR’dan konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada “Katılımcıların seçiminde uygulanan 3 ayrı yöntem bulunmaktadır. Her Programın niteliğine göre bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından belirlenir.

Bu yöntemler; Noter kurası yöntemi, Liste (başvuranlar içinden mülakat ya da iş ve meslek danışmanlığı sonucu katılımları uygun görülenlerin belirlenmesi) yöntemi, Yüzde seksen noter kurası, yüzde yirmi liste yöntemi şeklindedir” ifadelerine yer verildi.

Ayrıca TYP kapsamında istihdam edilen vatandaşlara asgari ücret maaşı verilmektedir ve vergi ve sosyal güvenlik prim giderleri ödenmektedir. 

TYP İSTİHDAMI HANGİ ALANLARDA UYGULANIR VE SÜRESİ NEDİR?

Kamupersoneli.net olarak TYP istihdamının hangi alanlarda uygulanacağını ve iş süresinin ne kadar olacağını ziyaretçilerimizle paylaşıyoruz. TYP kapsamında istihdam “Çevre temizliği Kamusal altyapının yenilenmesi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda bakım onarım ve temizlik işleri yapılması Restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması Ağaçlandırma Park düzenlemeleri Vadi ve dere ıslahı Erozyon engelleme çalışmaları” alanlarında uygulanmaktadır.

Ayrıca TYP kapsamında iş süresi Türkiye iş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından her program için 9 ay olarak belirtilmiştir.

PERSONEL TYP KAPSAMINDA İŞ BİTTİKTEN SONRA YENİDEN İSTİHDAM EDİLİR Mİ?

TYP kapsamında istihdam edilip iş süresi biten birçok vatandaş ikinci istihdam hakkının olup olamadığını araştırıyor. Konu le ilgili olarak İŞKUR’dan yapılan açıklamada kişinin yıl için en fazla 9 ay yararlanma hakkı oluyor. Bunun dışında 9 ay bittikten sonra 3 ay beklenerek yeni istihdam olabileceklerdir.

İŞKUR konu ile ilgili açıklamasında “TYP’den programa başlandığı tarihten itibaren bir sene içinde en fazla 9 ay süreyle yararlanma imkânı bulunmaktadır. Ancak, 9 ay bittikten sonra 3 ay bekleyerek yeni bir programdan faydalanılabilmektedir. Bir katılımcı aynı kurum veya kuruluşla düzenlenen TYP’den en fazla 18 ay yararlanabilir.” ifadelerine yer verilmiştir.

Toplum Yararına Program Kapsamında tüm detayları görmek ve TYP aramak isterseniz “https://goo.gl/VDQG3D” web adresini ziyaret edebilirsiniz. 

KAMUPERSONELİ.NET – ÖZEL HABER