Ekonomi

TYP Kapsamında Okullara 40 Bin İşçi Alımına Kimler Başvurabilecek? Kimler Başvuramayacak?

Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu 19 Eylül’de katııldığı TESK ESYEM Yetkilendirme Töreni Toplantısı’nda okullara 40 bin işçi alımı yapılacağı müjdesini vermişti.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı’nın ortak çalışması sonucunda bu 40 bin işçi alımı gerçekleşecektir denildi.

Geçtiğimiz günlerde ise İŞKUR tarafından yayımlanan bir duyuru ile, okullara Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında işçi alımı yapılacağı açıklandı.

İŞKUR tarafından yayımlanan duyuru söyle;

“27.09.2017 tarih ve 30193 sayılı Resmi Gazete’de Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmış olup, değişiklik ile ilgili bilgiler aşağıdadır.

Toplum Yararına Program (TYP); işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla uygulanan aktif işgücü hizmetleri kapsamında bir uygulamadır.

Yapılan değişiklik ile uygulamanın başarılı bir şekilde devamının sağlanması ve daha çok işsizin programlara katılması amaçlanmıştır.

Ayrıca, okullarda oluşabilecek güvenlik vb. ihtiyaçları karşılamak amacıyla Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda TYP düzenlenmesi imkanı getirilmiştir. Yapılan değişiklikle özel güvenlik alanında çalışmak isteyen işsizlerin çalışma disiplinine ve işgücü piyasasına uyumları TYP’ler ile sağlanarak bu alandaki işsizlik azaltılabilecektir. Aynı zamanda Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda TYP uygulamasıyla çocuklarımızın güvenlik düzeyi daha yüksek bir ortamda eğitim almaları sağlanacaktır.”

Peki Alınacak İşçilerde Aranan Şartlar Nelerdir?

Kuruma kayıtlı işsiz olmak, 18 yaşını tamamlamış olmak, Emekli, malul, dul ve yetim aylığı almıyor olmak, Öğrenci olmamak (açıköğretim öğrencileri hariç), TYP’den yararlanılmaya başlanan gün itibarıyla Sosyal Yardım Bilgi sistemi üzerinden yapılacak sorgulamada herhangi bir nakdi sosyal yardım almıyor olmak, Bu programa katılımcılar 3 ayrı yöntem olan Noter Kurası Yöntemi, Liste Yöntemi ve Yüzde Seksen Noter Kurası- Yüzde Yirmi Liste Yöntemi ile seçilmektedir.

Kimler Başvuru Yapamayacaklar?

İŞKUR tarafından düzenlenen TYP dışında bir program ya da kurstan yararlanmış olan işsiz, 6 ay geçmeden TYP’ye başvuramaz. Mazeretsiz olarak TYP’den ayrılanlar veya kendi kusuru nedeniyle ilişiği kesilenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP’ye başvuramaz.

Yararlandığı TYP bittikten sonra Kurum tarafından teklif edilen niteliklerine uygun en az üç iş teklifini mazeretsiz olarak kabul etmeyenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP’ye başvuramaz. Herhangi bir kurs ya da programa katılmama yönünde yaptırım uygulanan kursiyer veya katılımcı yaptırım süresince TYP’den de yararlanamaz. Devam ettiği bir TYP ile mazeretli ya da mazeretsiz ilişiği kesilen katılımcı aynı TYP’ye tekrar katılamaz.