Ekonomi

TYP Kapsamında Okullara 50 Bin Personel Alımına Kimler Müracaat Edebilir?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu dün katıldığı TESK ESYEM Yetkilendirme Töreni Toplantısı’nda okullarda hijyen ve güvenliğin daha iyi olması adına çalışmalarının olduğu açıkladı.

Bakan Sarıeroğlu yaptığı açıklamada, çalışmalarının hem bilgilendirmek, hem de personel alımıyla desteklemek olduğunu söyledi. Bir kadın bakan olarak öğrencilerin daha temiz ve güvenilir ortamda eğitim görmeleri için çalışmalar yaptıklarını açıkladı.

Çalışma Bakanı dünkü açıklamasında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda istihdam etmek üzere TYP kapsamında, 40 bin temizlik işçisi ve 10 bin sertifikalı ve belgeli güvenlik görevlisi alacaklarını bildirdi. Bu yapılacak alımlar ile hem öğrencilerin daha iyi şartlarda eğitim göreceklerini, hem de şuan itibariyle 50 bin kişiye iş imkanı sağlanacağını söyledi.

Peki TYP Nedir?

* TYP’nin açılımı Toplum Yararına Program demektir.

Toplum Yararına Program Ne Demektir?

* İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla İŞKUR tarafından uygulanan programlardır.

TYP’ye Katılım Şartları Nelerdir?

* Kuruma kayıtlı işsiz olmak

* 18 yaşını tamamlamış olmak

* Emekli, malul, dul ve yetim aylığı almıyor olmak

* Öğrenci olmamak (açıköğretim öğrencileri hariç)

* TYP’den yararlanılmaya başlanan gün itibarıyla Sosyal Yardım Bilgi sistemi üzerinden yapılacak sorgulamada herhangi bir nakdi sosyal yardım almıyor olmak

* Bu programa katılımcılar 3 ayrı yöntem olan Noter Kurası Yöntemi, Liste Yöntemi ve Yüzde Seksen Noter Kurası- Yüzde Yirmi Liste Yöntemi ile seçilmektedir.

TYP Hangi Alanlarda Uygulanmaktadır

* Çevre temizliği, kamusal altyapının yenilenmesi, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda bakım onarım ve temizlik işleri yapılması, restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması, ağaçlandırma, park düzenlemeleri, vadi ve dere ıslahı, erozyon engelleme çalışmaları alanlarında uygulanmaktadır.

TYP’den Kimler Yararlanamazlar?

* İŞKUR tarafından düzenlenen TYP dışında bir program ya da kurstan yararlanmış olan işsiz, 6 ay geçmeden TYP’ye başvuramaz.

*  Mazeretsiz olarak TYP’den ayrılanlar veya kendi kusuru nedeniyle ilişiği kesilenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP’ye başvuramaz.

* Yararlandığı TYP bittikten sonra Kurum tarafından teklif edilen niteliklerine uygun en az üç iş teklifini mazeretsiz olarak kabul etmeyenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP’ye başvuramaz.

* Herhangi bir kurs ya da programa katılmama yönünde yaptırım uygulanan kursiyer veya katılımcı yaptırım süresince TYP’den de yararlanamaz.

* Devam ettiği bir TYP ile mazeretli ya da mazeretsiz ilişiği kesilen katılımcı aynı TYP’ye tekrar katılamaz.

TYP’de İzin Süresi ve Devamsızlık Hakkı Ne Kadardır?

* Katılımcıların TYP’ye devamı zorunludur.

* Ancak katılımcılar, yüklenici ve Kuruma bilgi vermek ve Kurum ve yükleniciden onay almak şartıyla TYP süresinin yirmide biri(1/20) kadar ücretsiz izin kullanabilmektedirler. Ücretsiz izin kullanılan dönemde katılımcıya herhangi bir ücret ödenmez.

* Ücretsiz izinden ayrı olarak katılımcı; sağlık sorunları, evlenme, doğum ve birinci derece yakınlarının vefatı gibi mücbir nedenleri belgelendirmek şartıyla, TYP süresinin yirmide biri(1/20) kadar devamsızlık hakkından yararlanabilmektedir.

Bakanlık tarafından bir gelişme olduğunda kamupersoneli.net ailesi olarak sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz…