Ekonomi

Varlık Fonu'na Devredilen Kurum Personellerinin Statüsü Ne Olacak?

6741 sayılı Kanun ile kurulan Varlık Fonu hakkında detaylar gelmeye devam ediyor. Son olarak birçok kamu kuruluşunun Varlık Fonuna devredilmesiyle alakalı olarak yöneltilen sorular başında elbette kamu personelleri yer almıştı. Buna göre varlık fonuna devredilen kamu personellerinin statüsü ne olacak?

NASIL BİR STATÜ BELİRLENDİ?

Kanunun 2’nci maddesi içerince; Türkiye Varlık Fonu; Başbakanlığa bağlı olan ana faaliyet konusu bu kanunla belirtildiği ifade edilen, Türkiye Varlık Fonu ve alt fonların kurulması ve yönetimi olan, profesyonel yönetim ilkelerine göre yönetim altında bulunan özel hukuk hükümlerine tabi Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi olarak kurulduğu bilinmektedir. Ancak, fonun 3046 sayılı Kanun’daki bağlı kuruluş tanımına çok da uymadığı ve kendine özgü bir yapısının olduğu belirtilmiştir.

Bu kanunlara göre fon çalışanları hakkında;

1- 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,

2- 399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinde Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname,

3- 657 sayılı Devlet Memurlarının Kanunu,

4- 631 sayılı Memurların ve Diğer Kamu Görevlilerinin Mali ve Sosyal Haklarında Düzenlemelerin yapılması. Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişikliklerin Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,

5- 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,

6- 527 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri ile İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname,

7- 6245 sayılı Harcırah Kanunu,

8- 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu,

9- 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun ile bunların ek ve değişikliklerine ilişkin hükümler ile kamu kurum ve kuruluşlarına personel alınmasına dair ilgili mevzuat hükümleri şirket tarafından istihdam edilecek personel hakkında uygulanma hakkı yoktur.

FONA DEVREDİLEN KURUM PERSONELLERİ STATÜLERİ NE OLACAK?

Türkiye Varlık Fonu’na devredilen kurumların personelleriyle alakalı olarak personel haklarında hangi mevzuatın uygulanacağına ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Normal şartlar altında bu tür devir işlemlerinde devredilen kurumlarda bulunan personelin statülerinin ne olacağı ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Ancak, devir işlemlerinin Bakanlar Kurulu Kararı’yla beraber yapıldığı dikkate alındığında devredilen kurum personellerinin statüsünün BKK ile belirlenmesi teknik olarak mümkün olamaz. Bu karara göre devredilen kurum personellerinin statüsü muallakta kalmıştır diyebiliriz.

Fona devredilen kurum personelleriyle alakalı olarak;

1- Ziraat Bankası personelleri hakkında hali hazırda bulunan İş Kanunu hükümlerinin birebir uygulandığı için bu kurumda çalışan personellerin statüsü hakkında hiçbir tartışma bulunmadığı ifade edilebilir.

2- Halk Bankası personelleriyle alakalı olarak hali hazırda İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı için bu kurum personelinin statüleri hakkında da hiçbir tartışma bulunmadığı ifade edildi.

3- Borsa İstanbul personelleri hakkında hali hazırda İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı için bu kurum personelinin statüsü hakkında da hiçbir tartışma bulunmadığı ifade edilebilir.

4- Türk Hava Yolları personelleriyle alakalı olarak hakkında hali hazırda İş Kanunu hükümleri uygulanmaya alındığı için bu kurum personelinin statüsü hakkında da hiçbir tartışma bulunmadığı ifade edilmiştir.

5- BOTAŞ personelinin bir kısmı kapsam içi bir kısmı ise kapsam dışı personel statüsündedir. Yani burada çalışan personelin tamamı İş Kanunu’na tabi olup, bir kısmı toplu sözleşme hakkına sahip bir kısmı ise toplu sözleşme kapsamı dışındadır. Dolayısıyla bunlar hakkında da çok fazla tartışma bulunmadığı bildirilmiştir.

6- TPAO personelinin bir kısmı kapsam içi bir kısmı ise kapsam dışı personel statüsündedir. Yani burada çalışan personelin tamamı İş Kanunu’na tabi olup, bir kısmı toplu sözleşme hakkına sahip bir kısmı ise toplu sözleşme kapsamı dışındadır. Dolayısıyla bunlar hakkında da çok fazla tartışma bulunmamaktadır.

7- TÜRKSAT personeli hakkında İş Kanunu hükümleri uygulanacağı için bu kurum personelinin statüsü hakkında hiçbir tartışma bulunmuyor.

8- PTT’de 657 sayılı Kanun’a tabi olan memurlar, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin eki (II) sayılı cetveline tabi sözleşmeli personel ile İş Kanunu’na göre işçi statüsünde görev yapan işçiler bulunmaktadır. Ancak, devir esnasında personele ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığı için personelin statüsünün aynen devam edeceğini düşünüyoruz.

9- ETİ MADEN personeli hakkında 657 sayılı Kanun, 399 sayılı KHK ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanmaktadır. Yani bu kurumda memur, sözleşmeli personel ve işçi istihdam edilmektedir. Devir esnasında personele ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığı için personelin statüsünün aynen devam edeceğini düşünüyoruz.

10- ÇAYKUR personelleriyle alakalı olarak 657 sayılı Kanun, 399 sayılı KHK ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanmaktadır. Yani bu kurumda memur, sözleşmeli personel ve işçi istihdam edilmektedir denilmiştir. Devir esnasında personele ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığı için personelin statüsünün aynen devam edeceğini düşünüyoruz.

Bu maddelere göre fona devredilen kurumlarda çalışan personeller haklarında hiçbir sorun yaşanmayacağı ve hizmetlerin her zaman sağlandığı şartlarla beraber devam edeceği ifade edilebilir.

Kamupersoneli.net | ANKARA