Ekonomi

Vatandaşın SGK Prim Borcu Siliniyor Vergi Affı Geliyor

 Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre vergi borçları ve SGK prim borçları yapılandırılacak. Ceza ve faizler silinecek ve borçlar 36 taksite kadar bölünebilecek.

Milyonlarca vatandaşın vergi borcu ve SGK prim borçlarında yapılandırma yapılacak. Peki, kimlerin vergi borcu silinecek ve SGK prim borçları yapılandırılacak?

Yapılandırma, 2016 Haziran ayı ve daha önceki dönemlere ait alacaklar ve bunların gecikme cezalarını kapsıyor… Bu kapsamda borcunu yeniden yapılandıran işveren, esnaf ve sigortalı icra ile haciz işlemlerinden kurtulacak, teşviklerden yararlanabilecek.. Ayrıca, gecikme cezaları affedilecek, bunun yerine enflasyon farkı, borç aslına eklenerek tahsil edilecek.. Yapılandırma kapsamında, SGK’ya borcu olanlardan borcunun tamamını peşin ödemesi halinde, anaparaya eklenen enflasyon farkının yarısı alınmayacak.. SGK’ya borcu olanlar peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde ödeme yapabilecekler.. Böylece; 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit 36 ay vade ile ödenebilecek. Yapılandırma, Genel Sağlık Sigortası borçlarını da kapsayacak…

100 LİRAYA SORGU YOK

2016 Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borcu olanların, gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek borç aslı vade farkı uygulanmaksızın peşin veya 12 aylık eşit taksit şeklinde ödenebilecek. Kapanan işyerlerine ait 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödemedikleri 50 lirayı aşmayan borçları ile tutarına bakılmaksızın bu borçlara bağlı ceza tutarı 100 lirayı aşmayanlar silinecek.. Takvim’in haberine göre, daha önce tecil edilen, taksitlendirilen ve yapılandırılan borçların kalan taksit tutarları talep edilmesi halinde yeniden yapılandırılabilecek. Sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta priminin asıllarının belirtilen sürede ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek.

Kamupersoneli.net