Ekonomi

Vergi İncelemesi Muafiyeti Başvuruları İçin Son Gün

Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında yürütülen ve bir süredir başvuru süreci devam eden mükelleflere matrah ve vergi artırımı ile işletme kayıtlarının düzeltilmesi imkanı için süreç sona eriyor. 

İlgili kanuna göre mükelleflere 2013-2017 yıllarında beyan ettikleri, gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını, gelir ve kurumlar stopaj vergileri ile katma değer vergilerini (KDV) belirlenen oranda artırmaları için imkan tanındı. İşte detaylar;

VERGİ MUAFİYETİ İNCELEMESİ BAŞVURU SÜRECİ SONA ERİYOR

Yeniden yapılandırma kanunuyla mükelleflere getirilen matrah ve vergi artırımı imkanından yararlanmak isteyen mükellefler için son başvuru tarihi 31 Ağustos olarak açıklanmıştı. Mükellefler başvurularını bu süreç içinde Gelir İdaresi Başkanlığı birimlerine yapmaları gerekiyor. Bu düzenlemeden yararlanan vatandaşlar, matrah ve vergi artırımının ardından tahakkuk eden vergileri ödemeleri halinde, bu yıllara ve vergi türlerine ilişkin vergi incelemesi ve tarhiyatına muhatap olmayacak.

Ayrıca bu yapılandırma kapsamında geçmiş yıllara ilişkin beyanname veren ancak zarar ve indirim gibi nedenlerle vergi beyan etmeyen veya gelir elde ettiği halde bu gelirlerini gizleyenler de dahil olmak üzere hiç beyanname vermemiş olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri de faydalanacak. Matrah veya vergi artırımı dolayısıyla verilen bildirimler için damga vergisi alınmayacak. Artırılan matrahlar nedeniyle geçici vergi hesaplanmayacak veya tahsil edilmeyecek.

ÖDEMELER EKİM AYINDA BAŞLIYOR

Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunan mükellefler matrah artırımına ilişkin vergi tutarlarını 1 Ekim’e kadar katsayı uygulanmadan peşin ödeyebilecek. Talep eden mükellefler ise 12 ayda ve 6 eşit taksitte de ödeme yapabilecek.

Kamupersoneli.net – ANKARA