Ekonomi

Virüs Günlerinde Tasarruf Önerileri

Koronavirüs salgınının hızla yayılmasıyla birlikte, virüsten korunma yollarının yanı sıra gündeme gelen en önemli konulardan biri de kesinlikle bütçe ekonomisi. Salgından hemen hemen her kesimin ekonomik anlamda olumsuz etkilendiği bu dönemde, iktisatçılar bireysel ekonomik politikalarımızı tüketim ve tasarruf dengesi sağlayarak bu sürece uyumlandırmamız gerektiğini söylüyorlar. Belirsizlikten kaynaklanan güven kaygısı, olağan tüketim haddimizi aşan hatta stoklama düzeyine varan tüketime yönelindiğine dikkat çekiyor uzmanlar. Sadece ve sadece zorunlu ve acil ihtiyaçları gözetmeliyiz, mevcut tüketim tercilerimizi ve miktarlarını aşan taleplerde bulunmamalıyız. Aksi takdirde kendimizi borç sarmalı arasında bulabiliriz.

Peki vatandaş olarak bütçemizi nasıl koruyacağız? İnsanlar bu tarz dönemlerde bono, tahvil gibi yatırım araçlarından ziyade altın, döviz gibi daha nakit varlıklara yönelir. Oysa yatırım fonları gibi kısa vadeli hem küçük tasarrufları değerlendirebilecek, hem de hızlıca nakde dönüştürülebilecek veya var olan yatırımlarına yine küçük tutarlarda ilaveler yapabilecekleri yatırım araçları da mevcut. Tasarruf sahipleri paralarını yastık altı yapmamalıdır. Çünkü paralar yastık altı yapıldığı zaman, finansal sistemin dışında kalacağı için ülke ekonomisi için sistemik krize neden olabilir, ayrıca faiz getirisinden de vazgeçilmiş olunur. Döviz ya da altın hesabı yoluyla tasarruflarımızı hem güvende tutabilir hem de getirisinden faydalanabiliriz. 

Kredi kartlarının nakit yerine geçen bir araç olduğunu unutmadan, taksit, nakit çekim, harcama veya ekstre öteleme seçeneklerini mümkün mertebe kullanmadan ve ekstre tutarını kapatarak ilerlemeye çalışmalıyız. Küçük tutar nakdi ihtiyaçlar için kredili mevduat gibi, hesabımızdan ilave nakit kullanımına izin veren seçenekleri tercih etmeliyiz.