Ekonomi

Yargıtay'dan Haftalık ve Yarım Gün İzinlerinde Emsal Karar!

Yargıtay’dan izinler hakkında yeni bir karara imza atıldı.

Yargıtay’dan işçiye haftalık izin vermeyen veya yarım gün izin olarak kullandıran işverenlere kötü haber geldi.

Milyonlarca çalışana yönelik olarak haftalık izin konusunda yeni bir karara imza atan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, haftalık iznin 24 saatten az olamayacağına, bölünemeyeceğine ve biriktirip izinle telafi edilemeyeceğine karar kıldığını açıkladı.

YAŞANAN OLAY NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Kalıp ustası olarak görevde bulunan bir işçi  5. İş Mahkemesi’ne dava açtı.

Daha sonra iş sözleşmesinin işverence haksız şekilde fesh edildiğini ileri sürerek ihbar tazminatı ile fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının tahsilini talep etti.

Mahkeme ise savunma yapan davalı işveren ise davacının istifa etmesi üzerine iş sözleşmesinin sona erdiğini açıkladı.

Ayrıca fazla çalışma yapmadığı gibi tatillerde de çalışmadığını, taleplerinin haksız olduğunu iddiada bulundu.

Buna yönelik olarak ise; mahkeme, davalı tarafça iş sözleşmesinin istifa ile sona erdiği savunulsa da bu hususun ispatlanmadığından davacının ihbar tazminatına hak kazandığı gibi fazla çalışma, hafta tatili ve genel tatil ücreti alacakları da olduğu gerekçesi ile davanın kabulüne karar verdiğini açıkladı.

KARAR

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, kararı bozdu ve buna yönelik olarak 5. İş Mahkemesi, bilirkişiden rapor da alınarak davacının ihbar tazminatına hak kazandığı gibi fazla çalışma ve genel tatil ücreti alacakları da olduğu ancak hafta tatili alacağı olmadığı gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar verdiğini duyurdu.

Bir Yorum

  1. Niye 24saat? Tüm memurlar 48saat yaparken? Memurlar 3500 asgari ücretli 1600… Memurlar 48 saat asgari ücretli 24 saat… Tüm memurlar hafta içi 5 gün.. Tüm asgari ücretliler hafta içi haftasonu birbirine girebiliyor.. Bu memurlar insan da asgari ücretliler ne? Allah aşkına?!