Ekonomi

Yatırım Ortamının İyileştirilmesine Yönelik Yasa Tasarısı

Meclis tatile girmeden, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik tasarı ile çeşitli bakanlıklarla ilgili düzenlemeleri içeren torba tasarı da yasalaştırılacak.


Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik tasarı 


Bu tasarının yasalaşmasının ardından, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ele alınacak.

Tasarıya göre, mahkeme, iflasın ertelenmesi talebinde bulunulması üzerine, yönetim organının yerine geçmesi için mesleki ve teknik yeterliliğe sahip kayyım atayacak. Mahkeme, gerektiğinde kayyımın görevine son verebilecek. Bir kişi aynı anda en fazla 3 dosyada kayyım olarak atanabilecek.

Hayat sigorta süresi en az 10 yıl veya ömür boyu olan tek primli yıllık gelir sigortalarından yapılan ödemelerin tamamı gelir vergisinden müstesna olacak.

Hayat sigortasından 10 yıl prim ödeyerek ayrılanlar ve emeklilik hakkı kazananlar, toplu para almak yerine tasarruflarını 10 yıl ve üzeri tek primli gelir sigortalarına yatırırsa, yatırılan kısma ait ödemeler verginden muaf olacak.

Doğal afetler ile tutukluluk ve sabotaj gibi nedenlerle ekonomik kayıplara uğrayan işverenler ile sigortalıların, süresi dolmuş borçları bir yıla kadar ertelenebilecek. 

Tasarı, “varlık barışını” da kapsıyor. Yurt dışındaki para, döviz, altın, hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetlerin 31 Aralık 2016’ya kadar bildirilmesi halinde, bu kıymete vergi incelemesi ve soruşturma yapılmayacak.

Karşılıksız çek veren kişi, her bir çek için bin 500 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Adli para cezasının ödenmemesi halinde, doğrudan hapis cezası verilebilecek.

Bu iki tasarının ardından henüz Meclis’e sevk edilmeyen, çeşitli bakanlıklarla ilgili düzenlemeleri içeren torba tasarı da yasalaştırılarak tatile girilmesi planlanıyor.

Kamupersoneli.net  | AA