Ekonomi

Yeni Askerlik Yasasına Göre 2030 Türk Lirası İşsizlik Maaşı Ödemesi Yapılacak!

Yeni askerlik sistemi için hazırlanan yasanın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçmesi sonrasında 100 binden fazla asker kışladan çıkacak.

Askerlerin evlerine dönüşlerinde ve eski işlerine başlayabilecekleri gibi işsizlik maaşları da almalarına imkan sağlanacak.

İşsizlik maaşı kendi istekleri ve kusurları haricinde işten kovulanlara ödenmektedir ve bu kişilerin son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemeleri yatırılmış olmak zorunda ve son 120 gün içinde hizmet akdine tabii olarak çalışmış olmak zorunludur.

Sabah’tan Faruk Erdem’in içeriğine göre; İşsiz kalanların çıkış bildirgelerine yazılan kodlar ise işsizlik maaşı açısından büyük önem taşımaktadır ve bu nedenle işten ayrılırken iş yerinizin işsizlik maaşı alabileceğiniz şekilde kod bildirmesi gerekmektedir.

PEKİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Askerlik yapacaklar için işsizlik maaşı imkanı sağlanıyor ve işsizlik maaşı için askerlikten terhis başvuru şartı arasında yer almaktadır.

Bu nedenle iki yöntem vardır ve bunlardan ilki;

Çalışanın prim gün sayılarını tamamlayarak işsizlik maaşı alabilecek durumda işten kovulması halinde İŞKUR’a giderek başvuru yapabilir ve maaş alabilir. Ancak bu çalışan maaş almaya devam ederken askere gitmesi durumunda ise ödeme yapılmayacaktır.

Diğer yandan askerlik dönüşü 30 gün içinde diğer kalan ödemeleri almak için başvuru yapabilir ve ödemeleri alabilir.

Bu yöntemlerden ikincisi ise;

Askerlik görevi nedeniyle işten çıkarılanlar işveren tarafından 10 gün içerisinde SGK’Ya bildirilmek zorundadır ve işçinin çıkış sebebi de farklı kodlarla ifade edilmektedir.

Bu nedenle işsizlik maaşı alabilecek duruma uygun kod yazılması zorunludur.

İşten ayrıldıktan sonra askere gidilecek zamana kadar en çok 90 gün geçmesi gerekiyor ve terhisten sonra en fazla 30 gün içinde başvuru yapmak talep ediliyor.

Bir Yorum

  1. Neden 2020 TL değilde 2030 bu 10 TL asker olduğu için ise bırakın gidin milleti köle gibi görüyorsunuz