Ekonomi

Yerli Kömüre Geçen İşletmelere Teşvik Geliyor

Hükümet yerli kömüre geçiş yapan işletmelere teşvik uygulayacak. 

Cari açığı azaltmayı hedefleyen hükümet, yerli kömüre geçiş yapan elektrik üretim işletmelerine teşvik uygulamasını başlatacak. Cari açığın büyük bölümü enerji ithalatından kaynaklanıyor. Türkiye’nin cari açığı Eylül’de 4.53 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmiş, 12 aylık cari işlemler açığı da 39.27 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

‘İthal Kömür Kullananlar Kusura Bakmasın’

Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreninde konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrik üretimini kömürle karşılayan işletmelere yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; “İthal kömür kullananlar kusura bakmasınlar. Bizim cari açığımız fazla. Bunu azaltmak için kendi yerli kömür rezervimizi hayata geçirmek durumundayız. Bunu hayata geçirdiğimizde cari açığımızı ciddi anlamda azaltırız. Şimdiden bu yönde ciddi mesafe aldık” değerlendirmesinde bulundu.

2018 Yılında Hayata Geçirilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yerli kömür teşvikine ilişkin yapmış olduğu açıklamasında; “İthal kömürle elektrik üretimi yapan tesislere yerli kömüre geçmeleri için uyguladığımız teşviki 2018 yılında hayata geçiriyoruz” şeklinde konuştu. 

Türkiye’nin Cari Açığını Yerli Kömür Kapatacak

Albayrak geçtiğimiz ay yaptığı değerlendirmede, ithal kömür santrallerinin yerliye dönüşümünü artırmak için detaylı bir çalışma yaptıklarını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, daha önce yaptığı açıklamalarda da Türkiye’nin cari açık problemini çözmek için, yerli kömürle ve nükleer güçle elektrik üretiminin çok önemli olduğunu vurgulamıştı.

Kamupersoneli.net – ANKARA