Ekonomi

Yetim Aylığı Alırken Çalışan Gencin Maaşı Kesilir Mi?

Hayatını kaybeden sigortalıların geride bıraktıkları çocuklarına yetim aylığı bağlanıyor. Ancak yetim aylığı alanlar bir işte çalışmaya başladığında çalışanın yetim aylığı kesiliyor.

NE KADAR YETİM AYLIĞI BAĞLANIR?

Konu ile ilgili olarak Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın aktardıklarına göre evli olmayan, boşanan veya dul kalan kız çocuklarına yetim aylığı bağlanırken, yaşlarına bakılmıyor. Bunun yanı sıra erkek çocukları ise normalde 18 yaşına kadar yetim aylığı alıyor. Erkek çocukların yetim aylığı, öğrenimleri devam ediyorsa lise ve dengi öğrenimde 20 yaşına, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşına kadar ödeniyor.

Ölen anne ya da babanın maaşının yüzde 25’i geride kalan çocuğa bağlanıyor. Kendisinden başka aylık alan bulunmuyorsa, bu durumda anne veya babanın aylığının yüzde 50’si oranında aylık ödeniyor.

ÇALIŞANLAR YETİM AYLIĞI ALABİLİR

Bu yıl Mart ayında yetim aylığı hakkındaki yasada değişiklik yapıldı.  Bu konu hakkında 7103 sayılı torba yasayla, yetim aylığı alan gençler için önemli bir düzenleme yapıldı. Yapılan düzenleme kapsamında öğrenimlerine devam edenler, 4/a (işçi) statüsünde çalıştıkları takdirde de yetim aylığı alabilecekler.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA

Bir Yorum

  1. 4/a çalışan erkek çocuk yetim aylığı alması için yaş sınırı var mi

  2. Ben 170 i aradım yaşınız 25 olması lazım dedi siz 27 siniz dedi bundan sadece öğrenim devam edenler yararlanırmış 4/a işçi olup da öğrenci mi var bu memlekette böyle salaklık olmaz