Ekonomi

Yılık İzin Yıllık Kullanmayan Çalışanlar Dikkat! Süre Belirlendi

Bilindiği gibi bazı araştırma şirketleri tarafından yapılan araştırmalar sonucuna göre Türkiye genelinde işçilerin yüzde 25’i çeşitli sebepler gösterilerek senelik izinlerini kullanamıyorlar. Bununla beraber işçilerin haklarıyla alakalı olarak detaylardan bahsedeceğiz.

4857 Sayılı İş Kanunu içeriğine göre; “Ben bu sene izin yapmaz isem parasını alabilirim” diyemez. Çünkü kanun işverenin “işçi izin kullanmayaı kendisi tercih etmiştir bununla beraber parasını ödemedim” diyerek işçilerin yıllık izinlerinden vazgeçmesini engellemiş durumda.

Kullanılmayan izinlerin paraları çalışılan yıl boyunca alınamıyor. İşçilerin kullanmadıkları izinlerin parasınınn alınabilmesi için işten ayrılmak bekleniliyor. Ancak işveren isterse atar, ister içi istifa eder ise iş akdinin herhangi bir nedenden dolayı sona ermesi halinde işçilerin hak kazanıp kullanamayacakları izinlerin sürelerine ait olarak sözleşmelerin sonra ereceği tarihlerdeki ücretlerin üzerinden hak sahiplerine ödemeleri yapılıyor.

5 YIL ZAMAN VERİLDİ

Kullanılmayan yıllık ücretlerle alakalı olarak zamanaşımı iş sözleşmesinin sona ermesiyle beraber o tarihten itibaren 5 yıl olarak uygulanmakta. Örnek verecek olursak 2005 yılından 2018 yılına kadar aralık vermeden işine devam eden bir işçi 1 Mart 2018 tarihinde bugün işten ayrılırsa 1 Mart 2012 tarihine kadar talepte bulunmasıyla beraber 2005-2018 yılı tarihleri arasında kullanmadığı izin günlerinin parasını talep etmek hakkına sahiptir.

Söz konusu kanuna göre yıllık izinleri en az on günlük kısmın blok olarak kullandırılması şartı var. Kalan sürenin kaç defada kullanılacağıyla alakalı olarak sınırlamalara yer verilmezken işçilerin talep etmesi durumunda kalan izinler 1’er gün olarak verilebilecek.

Kamupersoneli.net I ANKARA